Läti peaks osalema ÜRO operatsioonides, leiab kaitseminister

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kaitseminister Atris Pabriks (paremal)möödunud kuul Brüsselis koos oma Kanada ametivenna Peter MacKayga.
Läti kaitseminister Atris Pabriks (paremal)möödunud kuul Brüsselis koos oma Kanada ametivenna Peter MacKayga. Foto: SCANPIX

Lätil tasuks kaitseminister Artis Pabriksi hinnangul osaleda ÜRO rahutagamisoperatsioonides.


«Me peame muidugi kaaluma oma võimalusi - mida me suudame, kuidas me suudame. Väga huvitav on meie jaoks näiteks Mali operatsioon. Kui me tahame Euroopa Liidus mingit positsiooni omada, siis peame neis operatsioonides osalema, ent Mali puhul on näiteks vajalik prantsuse keele oskus,» ütles Pabriks.

«2015. aastal on Läti Euroopa Liidu eesistuja ning meil peavad siis olema ohvitserid ja instruktorid, kes on suutelised suhtlema prantsuse keeles. See on ühine töö prantslaste ja sakslastega, see on uus kogemus Aafrika kontinendil, mida meil on seni olnud vähe. Teades, et tulevikus võivad väljakutsed lähtuda just Põhja-Aafrikast, arvan, et tähtis on saada seda kogemust võimalikult vara. Osaledes mingites operatsioonides, sõdurid, relvajõud õpivad. Ning seejuures tugevdame me ühtlasi oma positsioone EL-is,» Lisas kaitseminister.

Euroopa Liidu operatsioonis Malis osaleb kaks Läti sõjaväelast.

Võrreldes NATO operatsioonidega on EL-i operatsioonides Läti veel vähe osalenud, tõdes Pabriks. Ta leiab, et Läti jaoks tuleks kasuks ka ÜRO operatsioonides osalemine.

«Me peame seisma vähemalt kahel jalal - NATO ja EL. Oleme seniajani osalenud EL-i operatsioonides liiga vähe. Soovitav oleks ka meie sõdurite osalus mingites ÜRO operatsioonides. See oleks meile kasulik ka rahalises mõttes, kuna ÜRO maksab suurema osa kuludest tagasi. See on samamoodi sõjaväelastele hea kogemus, aga riskid on sellistes operatsioonides väikesed. Küsimus on ka prestiižis, kui me tahame omada ÜRO-s mingeid mõjutamise võimalusi. Kui tahad midagi reguleerida, tuleb ka osaleda,» ütles Läti kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles