Valge Maja: Obama helistab reedel Putinile, et rääkida Snowdenist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama helistab reedel oma Vene ametivennale Vladimir Putinile, et arutada Ühendriikide luuresaladused lekitanud Edward Snowdeniga seonduvat, teatas Valge Maja.

USA ametnike sõnul on Obama Putinile helistamist kavandanud juba mitu päeva.

Washington hoiatas varem Moskvat, et Kreml annab Snowdenile riiki jäämiseks luba andes talle ühtlasi propagandaplatvormi.

Valge Maja kõneisik Jay Carney ütles, et kui Venemaa Snowdenile varjupaiga peaks andma, ei ole see kooskõlas Moskva positsiooniga, mille kohaselt ei tohiks Snowdeni afäär Vene-USA suhteid halvendada.

«Härra Snowdenile propagandaplatvormi andmine on vastuolus Vene valitsuse varasema deklaratsiooniga erapooletusest selles küsimuses,» märkis ta.

Snowden ütles reedel Moskvas Šeremetjevo lennujaamas Vene ja rahvusvaheliste inimõigusorganisatsioonide esindajatega kohtudes, et soovib Venemaalt varjupaika taotleda, et hiljem seaduslikult Ladina-Ameerikasse edasi lennata.

Vene presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnul võib Snowden Venemaale jääda, kui ta lõpetab Ühendriike kahjustavate dokumentide lekitamise ja USA-Vene suhete kahjustamise ning taotleb varjupaika ise.

Snowden lekitas ajakirjandusele informatsiooni USA riikliku julgeolekuameti (NSA) salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles