Mehhiko ametnik: seagripioht on möödas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko välisministeeriumi Euroopa osakonna direktor José Madrazo.
Mehhiko välisministeeriumi Euroopa osakonna direktor José Madrazo. Foto: Liis Treimann

Mehhiko välisministeeriumi Euroopa-suhete juhi José Madrazo sõnul puhkes riigis nn seagripi ümber paanika teadmatusest. 





Seagripp, nagu seda kutsutakse, ehk A-gripp, viirus H1N1, tõi Mehhiko maailma meediasse. Milline on olukord nüüd?

Olukord on Mehhikos palju parem. Nagu teate, võttis meie valitsus 23. aprillil tarvitusele mitmeid erimeetmeid, kui saime aru, et olukord on tõsine. Esiteks pandi kinni kõik koolid México linnas, hiljem ka mujal riigis.

See oli raske otsus, sest koju pidi jääma 30 miljonit õpilast lasteaedadest kuni ülikoolideni ja see muutis kogu Mehhiko elu. Aga see tõesti aitas nakkusjuhtumeid vähendada, kuigi suleti ka avalikke kohti, mis mõjutas majandust.

Nüüd on olukord täiesti kontrolli all. Viimase kolme, peaaegu nelja nädala jooksul ei ole gripiviiruse tõttu rohkem surmajuhtumeid olnud.

Paanika pärast esimesi teateid viirusest oli täiesti piiritu.


See oli uus viirus ja sellepärast oli segadus. Arvati ka, et see on palju ohtlikum, kui lõpuks selgus. Inimesed lähevad ka endast välja, kui näevad piiranguid, mis olid pretsedenditud. Kui jälgida ka meediat, siis on loomulik, et inimesed läksid närvi.

Kas Maailma Terviserganisatsioon (WHO) reageeris oma hoiatustega üle?


Ei. Ma arvan, et on nende töö ennetada. Raske olnud öelda, mis oleks juhtunud, kui ühtki abinõu poleks kasutusele võetud, kuid arvan, et nad teevad oma tööd väga hästi.
Miks oli Mehhikos nii paljud surmajuhtumeid (eilse seisuga 109)? Nakatunute arv on nüüdseks suurim ju USAs.

Võib-olla eri põhjustel. Suurem osa surmaga lõppenud haigusjuhtusid leidis aset enne, kui oli teada, mis tegelikult toimub. Inimestel läks kaua aega arsti juurde jõudmiseks või nad arvasid, et neil on tavaline gripp.

On välja toodud, et Mehhikos olid paljud ohvreist naised – see tuleb ehk sellest, et Mehhiko naised ei hoolitse nii palju enda eest kui oma meeste ja laste eest ning neil võttis arsti juurde minek kauem aega. Sama võis juhtuda kuskil vaestes maapiirkondades, kus meditsiiniteenused ei ole nii head, kui peaksid.

Kas oht Mehhikos on möödas?


Ma arvan küll. Valitsust pani väga muretsema, kuidas see mõjutas turismi, ja selle propageerimiseks kulutati eraldi raha.

Tähtis on kinnitada, et kõige populaarsemates turismipiirkondades ei olnud surmajuhtumeid, näiteks Acapulcos ja Cancunis.

Kui sõita näiteks praegu Méxicosse, saab hotellis registreerides reisi ajaks kohe automaatse tervisekindlustuse.

Seagripi levik
•    Teated uuest gripiviirusest, mida alguses kutsuti seagripiks, hakkasid maailmas liikuma aprillikuus.
•    Eestis on praeguseks kinnitatud neli seagripijuhtumit.
•    Eile teatas WHO, et võib kuulutada lähiajal välja H1N1-viiruse pandeemia, kuna nakatunud on üle 26 500 inimese 73 riigis.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles