USA kohus mõistis õigeks teismelise tapnud naabrivalvuri

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Zimmerman (seisab) ootab vandekohtu otsust.
George Zimmerman (seisab) ootab vandekohtu otsust. Foto: AFP / Scanpix

USA Florida osariigi kohus vabastas mustanahalise teismelise tapnud George Zimmermani eile kõigist süüdistustest.
 


Kuueliikmeline vandekohus otsustas üle 16 tunni kestnud arutelu järel Zimmermani vabastada, edastas uudisteagentuur AFP.

Vabatahtliku naabrivalvurina tegutsenud Zimmerman lasi mullu veebruaris maha 17-aastase relvitu Trayvon Martini.

Süüdistaja nõudis, et 29-aastane Zimmerman mõistetaks süüdi mõrvas ning väitis, et tulistaja pidas Martinit kurjategijaks nahavärvi põhjal.

Mullu 26. veebruaril pidas Sanfordi elurajoonis naabrivalves olnud Zimmerman kauplusest väljunud kapuutsi alla varjuvat Martinit kahtlaseks ja helistas politseisse. Politseinikud soovitasid tal teismelise jälitamine lõpetada.

Zimmermani väitel oligi ta naasmas oma auto juurde, kui Martin teda ründas, rusikaga näkku lõi ja tema pead vastu kõnniteed taguma hakkas.

Enesekaitseks olevat Zimmerman haaranud relva ja tulistanud teismelist rindu.

Zimmerman kinnitas kohtus oma süütust ja jäi selle juurde, et tegutses enesekaitseks.

Martini perekonna väitel sattus nooruk ohvriks nahavärvi pärast. Zimmermani sugulased ja toetajad aga on kinnitanud, et mees pole rassist ja teda tahetakse õigustatud enesekaitse eest risti lüüa.

Juhtum tõi esile kolm Ühendriikides tundlikku ja olulist teemat: rass, piirangud relvakandmisele ja õiglane kohtupidamine. Juhtunu põhjalikku uurimist nõudis teiste seas ka president Barack Obama.

Zimmerman arreteeriti alles kuus nädalat pärast tulistamist, mis ajendas inimesi nii Floridas, kui mujal USA-s meeleavaldusteks kogunema.

«See juhtum pole kunagi olnud keskendunud rassile või õigusele kanda relvi,» kommenteeris riiklik süüdistaja Angela Corey BBC andmetel.

«Meie jaoks on see juhtum olnud kogu aeg piiridest ning George Zimmerman ületas neid piire.»«See juhtum pole kunagi olnud keskendunud rassile või õigusele kanda relvi,» kommenteeris riiklik advokaat Angela Corey.

«Meie jaoks on see juhtum olnud kogu aeg piiridest ning George Zimmerman ületas neid piire.»

Naine lootis aga, et süüdistus tõi siiski maailma ette ka Trayvon Martini loo, kust paistab selgelt, et see, mis temaga juhtus, juhtus seetõttu, et ta liigitati oma nahavärvi pärast kurjategijate hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles