Putin: Snowden lahkub Venemaalt nii kiiresti, kui saab

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin
Venemaa president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Kolm nädalat Moskva Šeremetjevo lennujaamas viibinud USA luureinfo lekitaja Edward Snowden lahkub Venemaalt niipea, kui saab, ütles esmaspäeval Vene president Vladimir Putin.

Putin süüdistas Washingtoni Snowdeni Venemaalt lahkumise takistamises.

«Ta saabus meie territooriumile kutsumata, ta ei lennanud meie juurde,» ütles Putin Vene uudisteagentuuride teatel. «Nad ise hirmutasid kõik teised riigid ära, keegi ei taha teda vastu võtta ja seetõttu ajasid nad ta ise sisuliselt meie territooriumil lõksu,» lisas president.

Snowden ütles reedel Šeremetjevo lennujaama transiiditsoonis Vene ja rahvusvaheliste inimõigusaktivistidega kohtudes, et soovib Venemaalt asüüli taotleda, kuna ei saa kuhugi mujale lennata.

Venemaa föderaalse migratsiooniteenistuse juhtkonnast öeldi esmaspäeval, et Snowdenilt ei ole neile asüülitaotlust laekunud.

Snowden saabus Moskvasse 23. juunil Hongkongist plaaniga lennata edasi Kuubale. Ta ei saanud aga lennukile, kuna USA võimud olid tema reisidokumendi tühistanud.

Snowden lekitas ajakirjandusele informatsiooni USA riikliku julgeolekuameti NSA salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles