Mehhiko võimud tabasid Zetase narkokartelli juhtivliikme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miguel Ángel Treviño Moralese
Miguel Ángel Treviño Moralese Foto: SCANPIX

Mehhiko võimud tabasid vägivalla ja julmuse poolest kurikuulsa Los Zetase narkokartelli juhtivliikme Miguel Ángel Treviño Moralese, teatasid esmaspäeval föderaalallikad.

Merejalaväelased vangistasid 40-aastase ohtliku kurjategija ja veel kaks meest USA piiri lähedal asuvas Nuevo Laredo linnas.

"Nad viisid läbi väga olulise vahistamise ja võtsid esmaspäeva varahommikul kinni Miguel Ángel Treviño," kinnitas tundmatuks jääda sooviv prokuratuuri ametnik

Vahistamisel leiti autost kaks miljonit USA dollarit sularahas, kaheksa suuremat relva ja 500 padrunit. Teised vahistatud on arvatavasti Treviño Moralese turvamees ja finantsasjaajaja.

Siseministeeriumi esindaja Eduardo Sáncheze sõnul ei tehtud operatsiooni käigus ühtegi lasku.

Treviño Morales tegi 1990-ndatel kuritegelikus maailmas kiiresti karjääri ja sai väheolulisest kurikaelast Zetase liikmeks. Sajandivahetusel oli mees juba tuntud narkobossina, kes vahendeid ei valinud.

"Kui said kutse Treviño Moralesega kohtumisele, siis sealt sa ei naasnud," kirjeldas üks USA politseiametnik.

Mehhiko narkokartellide omavaheline arveteõiendamine ning valitsusvägede ja kurjategijate vaheline vägivald on alates 2006. aastast nõudnud 70 000 inimelu.

Zetase liikmed tegutsesid kuni 2010. aasta eraldumiseni Lahekartelli (hispaania keeles Cártel del Golfo, lühend CDG) ridades.

Narkoparuni vahistamine on suur töövõit president Enrique Peña Nietole, kel siiani uimastisõjas pole suuremaid saavutusi ette näidata.

Tema eelkäija Felipe Calderón alustas 2006. aastal sõjaväe narkovastasesse võitlusesse rakendamist. Selle protsessi tulemusena pandi üle riigi välja kümneid tuhandeid sõdureid.

Calderóni mantlipärija Nieto on võtnud teistsuguse strateegia ja püüab parandada olukorda kuritegevuse ennetamise ja tapmiste vähendamisega, kuid rõhutab, et sõdurid jäävad tänavatele, kuni vägivallatase alaneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles