Leedu president: asespiiker on häbiks kogu riigile

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vytautas Gapšys.
Vytautas Gapšys. Foto: 15min.lt

Leedu president Dalia Grybauskaitė kritiseeris läinud nädala reedel kohtus süüdi mõistetud parlamendi asespiikrit Vytautas Gapšyst.

Tööerakondlane Gapšys mõisteti süüdi kelmuses ja raamatupidamispettuses, aga kuna Leedu seim on suvepuhkusel, siis tema umbusaldust arutatakse alles sügisel. Küll aga võib Gapšys ise tagasi astuda, kuid Tööerakonna seisukoha kohaselt pole kohtu otsus lõplik ning seda peab arutama kõrgem kohus, vahendas uudisteagentuur BNS.

Grybauskaitė sõnul on Gapšyse jätkamine asespiikrina aga häbiks kogu riigile. «Valides seimi juhtkonda tõsises kuriteos süüdistatud isiku, võtsid sotsiaaldemokraadid vastutuse erakonna ja riigi au eest. Tolereerides pärast kohtu otsust süüdimõistetud isikut seimi juhtkonnas kompromiteerib end terve valitsuskoalitsioon ja see valmistab riigile häbi,» seisis riigipea ametlikus seisukohavõtus.

Kui Gapšysele määras ringkonnakohus karistuseks 35 700 liti (10 270 euro) suuruse rahatrahvi, siis Tööerakonna liider ja asutaja Viktor Uspaskihh mõisteti neljaks aastaks vangi. Uspaskihhi abist parlamendiliikmele Vitalija Vonžutaitėle määras kohus aga kolmeaastase vanglakaristuse. Erakonna endine raamatupidaja Marina Liutkevičienė, kes võttis omaks raamatupidamispettuse, kuid mitte kelmust, mõisteti vangi aastaks.

Kohtu all oli ka Tööerakond kui juriidiline isik, kuid erakond pääses süüdimõistmisest, kuna kohus leidis, et ühinemisel Leiboristliku Parteiga tekkis uus juriidiline isik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles