Navalnõi: Jakuninile kuulub terve äriimpeerium

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigifirma Venemaa Raudteed president Vladimir Jakunin.
Riigifirma Venemaa Raudteed president Vladimir Jakunin. Foto: Peeter Langovits

Vene opositsionäär ja korruptsioonivastase võitluse aktivist Aleksei Navalnõi avaldas teisipäeval oma ajaveebis materjalid hiiglasliku offshore-firmade võrgustiku kohta, mis tema väitel varjavat Venemaa Raudteede presidendi Vladimir Jakunini perekonna ärihuvisid.

«Meie väitel on Jakunini pere korruptsiooni ja kuritarvituste abil loonud äriimpeeriumi, millesse kuulub offshore-firmasid üle terve maailma. Selle impeeriumi väärtus on miljardites dollarites. See on puhtaimat liiki maffiaperekond, mis saab eksisteerida, kuna maffiaboss Vladimir Putin on andnud loa kõike ümberringi varastada,» vahendas The Moscow Times Navalnõi blogisissekannet.

Blogipostituses on ära näidatud 17 ehitusjärgus või valmis hotelli, mis on ehitamisel või ehitatud Venemaa Euroopa osas raudteejaamade lähistele ning mis Navalnõi andmeil on seotud Jakunini poja Andreiga.

Jakunini noorem poeg Viktor olla seotud Sankt Peterburgis raudteejaamade territooriumeil tegutsevate kinnisvaraarendusfirmadega. Samuti kontrollivat perekond Ust-Luga sadamat Soome lahe ääres ning omab kinnisvara Musta mere äärses kuurortlinnas Gelendžikis.

Navalnõi sõnul tingis tema paljastused tõik, et neljapäeval võidakse ta vangi mõista seoses 16 miljoni rubla väärtuses metsamaterjali varguse looga, mida peetakse üldiselt poliitiliselt kallutatud kohtuprotsessiks ning mis võib tema edasisi võimalusi paljastustega esineda tõsiselt piirata.

Samuti märkis Navalnõi, et seoses tema juhitud Korruptsioonivastase fondi ilmse pealtkuulamisega FSB poolt hakkas ettevõtete võrgustik nende silme all oma kuju muutma: nii näiteks vabanes Jakunini naine aktsiatest firmades, kus ta oli neid aastaid omanud.

Navalnõi paljastused on sama uurimise tulemus, millega seoses avalikustati juuni alul aerofotod kolmekorruselisest marmoriga kaetud häärberist, mis olla väärt kümneid miljoneid dollareid ja mis asub 70 hektari suurusel maalahkamal Moskvast lõunas ning mis kuulub Navalnõi väitel samuti Jakuninile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles