Homoabielud saavad Inglismaal peagi seaduslikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti alamkoda kiitis eile heaks viimased muudatused samasooliste abielu seaduses, mis tähendab, et homopaarid saavad abieluõiguse nii Inglismaal kui Walesis.

Seadus vajab veel kuninganna Elizabeth II heakskiitu, mis on siiski pigem formaalsus.

Seaduse jõustudes saavad samasoolised paarid loa sõlmida Inglismaal ja Walesis abielusid nii kirikliku kui ka tsiviiltseremoonia teel. Eelnõu näeb ette, et paarid, kes on oma suhte vormistanud tsiviilpartnerlusena, saavad selle edaspidi abieluks muuta. Homoabielusid saab sõlmida alates 2014. aasta suvest, sest vaja on läbi viia veel mitmete riiklike reeglite ja süsteemide kohandamist.

Suurem osa avalikkusest toetab samasooliste abielu. Homoseksuaalsete paaride tsiviilpartnerlus on Ühendkuningriigis seaduslik alates 2005. aastast.

Peaminister David Cameron on samasooliste abielude seadustamist häälekalt toetanud, kuid 140 tema erakonnakaaslasest toori keeldus veebruaris eelnõu toetamast, pidades seadust ja riigipead liiga vabameelseks.

Lisaks homoabielude seadustamise küsimusele on toorid lõhenenud ka Euroopa Liidu küsimuses. Paljud konservatiivid on mures ELi vastase Iseseisvuspartei (UKIP) tõusu üle pärast erakonna enneolematut edu hiljutistel kohalikel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles