Kadri Liik seostab Navalnõi vabastamist Moskva linnapea valimistega

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi veel kinnipeetuna.
Aleksei Navalnõi veel kinnipeetuna. Foto: SCANPIX

Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi vabastati täna vahi alt ning välispoliitika ekspert Kadri Liik näeb selle taga lähenevaid Moskva linnapea valimisi.

«Ma arvan, et tegelikult selle vabastamise taga on intriigid, mis seonduvad Moskva linnapea valimistega, kus teatavasti Navalnõi on registreeritud kandidaadiks,» ütles Liik intervjuus Kuku Raadiole. «Oleks ta olnud vangis, siis ta oleks tühistanud oma osalemise valimistel, aga kui ta on vaba ja kaebab oma otsust edasi, siis ta saab osaleda ja tundub, et ka kavatseb osaleda. Nii et suure tõenäosusega kas on kellelgi huvi näidata neid valimisi legitiimsemana läbi Navalnõi osaluse või jällegi on tegu mingisuguste intriigidega praeguse linnapea Sobjanini vastu ja keegi tahab tema elu teha kas lihtsamaks või raskemaks sellega, et Navalnõi valimistel osaleb.»

Liigi sõnul pole selge, kumba varianti Navalnõi osalus Sobjanini jaoks tähendaks. Ühest küljest muudaks Navalnõi osalus ja kaotus – ning praeguste küsitluste järgi tal võidulootust pole – Sobjanini linnapeaametis olemise legitiimsemaks ja näitaks Navalnõile justkui koha kätte, kuid teisest küljest on Navalnõi ümber nii palju kirgi, et tema valimiskampaania võib tänu kohtusaagale tuure koguda ja jõuda ettenägematutesse kõrgustesse, rääkis Liik. «Väga huvitav saab olema jälgida, mis juhtub edasi,» märkis ta.

Täna käskis Kirovi oblasti kohus eile viieks aastaks kelmuse eest vangi mõistetud opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi koheselt vabastada, kuniks selguvad tema kohtuotsuse edasikaebamise tulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles