Spiegel: Saksa luure kasutas NSA jälgimisprogrammi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakiri Der Spiegel kirjutab täna, et Saksa välisluureteenistus (BND) ja konstitutsioonikaitseamet (BfV) ehk siseluureteenistus kasutasid USA julgeolekuameti (NSA) jälgimisprogrammi.

USA luureteenistuse salajastest dokumentidest ilmnes, et konstitutsioonikaitseamet kasutas programmi nimega XKeyScore, mille eesmärgiks oli Saksa luureteenistuse poolse toetuse laiendamine NSAle terrorismivastases võitluses.

Dokumentidest selgub ka, et välisluure kohustuseks oli BfV-le programmi kasutamiseks juhtnööre anda.

2008. aastast pärit NSA ettekandes on öeldud, et programm on tulemuslik luuretööriist. Näiteks võimaldab see koguda kõiki andmeid, mida sihtmärgiks olev inimene otsingumootoritesse sisestab. Lisaks võib süsteem hankida mitme päeva ulatuses filtreerimata andmed, mille hulka kuulub vähemalt osaliselt suhtluse sisu.

Dokumentidest on näha, et Saksa luureteenistuste ja NSA vaheline koostöö on viimasel ajal suurenenud. «BND on üritanud Saksamaa valitsust mõjutada, et see privaatsusseadusi kergemini tõlgendaks ning suuremaid võimalusi luureinfo jagamiseks annaks,» märkis NSA jaanuaris.

Suhtlus on tihe ka isiklikul tasandil. Aprilli lõpus kutsuti 12-liikmeline kõrgetest ametnikest koosnev BND delegatsioon USA julgeolekuagentuuri erinevate spetsialistidega kohtuma.

BND ja BfV ei olnud nõus jälgimisprogrammi kohta kommentaare andma.

Angela Merkel ja teised Saksa ministrid on väitnud, et said NSA jälgimisprogrammidest meedia kaudu teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles