Jaapani peaminister lubas ülemkoja võidu järel reforme

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzo Abe
Shinzo Abe Foto: SCANPIX

Jaapani peaministri Shinzo Abe valitsev koalitsioon sai Jaapani parlamendi ülemkoja valimistel tugeva enamuse, haarates sellega kontrolli mõlema koja üle.

Abe kinnitas täna reformide jätkamise vajadust, lisades, et rahvas on valinud kindlameelse ja stabiilse poliitika. Võit on toetusavaldus Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) «Abenoomika» programmile, mis on esialgu majandusele positiivselt mõjunud, kirjutab Al Jazeera.

«Oleme võitnud avalikkuse toetuse kindlameelse poliitika eest ning jätkame senise majanduspoliitikaga, et rahva ootuseid täita,» sõnas Abe rahvusringhääling NHK-le pühapäeval, toetudes lävepakuküsitlustele, mis LDP-le kindlat võitu ennustasid.

Mitteametlike tulemuste järgi võitsid LDP ja koalitsioonipartner Komeito 76 kohta, andes neile kokku 133 242-st kohast ülemkojas. Suurimal opositsiooniparteil Jaapani Demokraatlikul Parteil on valimistejärgselt kõigest 59 kohta.

Hääleõiguslikest kodanikest käis oma häält andmas vaid 52%, mis on üks nõrgemaid tulemusi pärast Teist maailmasõda.

Valimistulemuste valguses on aktuaalsemaks muutunud ka Abe valitsuse plaan sõjaväge tugevdada ning senist patsifistlikku konstitutsiooni reformida, mis kindlasti pingestaks suhteid naabrite Hiina ja Lõuna-Koreaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles