Euroopa Liit kannab Hezbollah' sõjalise tiiva musta nimekirja

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moslem Hezbollah' lipuga
Moslem Hezbollah' lipuga Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välisministrid otsustasid üksmeelselt Liibanoni partei Hezbollah' sõjalise tiiva musta nimekirja kanda, muutes sellega lõpuks oma seisukohta antud küsimuses.

Hollandi välisminister Frans Timmermans kiitis otsust, sõnades: «EL on teinud õige otsuse, kutsudes Hezbollah'd õige nimega: terroristlik organisatsioon,» kirjutas Al Jazeera.

Holland on seni olnud USA ja Iisraeli kõrval üks suurimaid musta nimekirja lisamise pooldajaid. EL oli aga siiani olnud äraootaval seisukohal, viidates ohule Liibanoni sisepoliitiliselt destabiliseerida.

Must nimekiri tähendab Hezbollah' sõjalise tiiva ja tema toetajate jaoks külmutatud varasid ning liikmetele sissesõidukeelde. Nende jõumeetmete rakendamine on aga raskendatud, sest seosed partei eri tiibade vahel on kohati hägused ja keerulised.

Briti ja Prantsuse liidrid on koos Hollandiga rõhutanud, et Hezbollah' suurenev osalus Süüria kodusõjas kujutab endas julgeolekuohtu Euroopale, mistõttu tuleb tegutseda jõuliselt ja kiiresti.

Kui Liibanon on otsust kritiseerinud, sõnades, et Hezbollah' on Liibanoni ühiskonna tähtis osa, siis osa EL-i diplomaate on vaielnud, et sõjalise tiiva musta nimekirja seadmine võib survestada sõjalise tiiva liikmeid otsima senisest enam poliitilisi vahendeid.

2012. aasta juulis ründas Bulgaaria siseministri sõnul just Hezbollah' sõjaline tiib bussi, mis tappis viis Iisraeli kodanikku ning bussijuhi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles