Instituut: Põhja-Korea peatas kaugmaarakettide stardipolügooni ehituse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliitfoto, millelt on näha Põhja-Korea lõpetamata raketipolügon (üleval vasakul) ja kontrollkeskus (üleval paremal)
Satelliitfoto, millelt on näha Põhja-Korea lõpetamata raketipolügon (üleval vasakul) ja kontrollkeskus (üleval paremal) Foto: AP / Scanpix

Värsked satelliidipildid kinnitavad, et Põhja-Korea on peatanud uue põlvkonna kaugmaarakettide stardipolügooni ehitustööd, teatas täna USA uurimisinstituut.


Uue stardiseadeldise, raketimontaažihoone ja kontrollkeskuse rajamine Tonghae satelliidipolügoonil aeglustus ja peatus siis 2012. aasta septembri paiku, kirjutas Johns Hopkinsi ülikooli USA-Korea instituut oma veebilehel.

«Kuigi oodati, et sel kevadel ehitustööd jätkuvad, tõestavad uued fotod, et veel 2013. aasta mai lõpus polnud töödega uuesti alustatud,» märkis võrguleht.

Uued stardiseadeldised oli kavas rajada suurematele rakettidele kui Põhja-Korea Unha-3, mis toimetas mullu detsembris edukalt orbiidile satelliidi. Kuigi Pyongyangi kinnitusel oli tegemist teadusliku missiooniga, mõistis rahvusvaheline üldsus selle hukka kui varjatud ballistilise raketi katsetuse, mille eest Põhja-Korea suhtes kehtestati täiendavad ÜRO sanktsioonid.

Võrgulehe 38 North teatel pole selge, miks tööd Tonghaes on peatatud. «Ligi kaheksa kuud kestnud pausi tõttu võib stardipolügooni 2016. aastatel plaanitud valmimine vähemalt aasta võrra edasi lükkuda,» märkis instituut. Võrguleht spekuleeris ka, et Unhast suuremate rakettide startideks piisab neile ühest stardiseadeldisest, mis asub Sohae kompleksis.

«Teine võimalik seletus on see, et Põhja-Korea võib olla otsustanud suuremate rakettide ehitamist aeglustada või see hoopis lõpetada,» lisas instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles