Euroekstremistid otsivad mõttekaaslasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jobbiklased Slovakkia piiri ääres meelt avaldamas.
Jobbiklased Slovakkia piiri ääres meelt avaldamas. Foto: AFP / Scanpix

Europarlamenti pääse­nud paremäär­muslased otsivad nüüd teiste riikide omasuguste seast parteisid, kelle põlgus­objektide nimekiri nende omaga kattuks.



Uustulnukana efektse avalöögi andnud ja 14,7 protsendi ungarlaste hääled kogunud Jobbiku partei teatas näiteks, et nende kolm tulevast saadikut tahaksid moodustada uue eurorealistide rühma. Sinna võiksid Jobbiku juhi Gabor Vona sõnul kuuluda Lissaboni leppe vastased, kes poleks samas avalikult Ungari vastased.



Viha mustlaste vastu

Jobbiku loosung «Ungari ungarlastele!» tähendab muu hulgas ka väljaspool tänase Ungari piire elavate rahvuskaaslaste eest seismist ning nende riigis tegutsevate rahvusvaheliste korporatsioonide, maad ostvate välismaalaste, juutide ja mustlaste vaenamist.



Mustlasi ei salli ka Slovakkia paremäärmuslased, kellel õnnestus saada üks europarlamendi saadikukoht. Samas kuuluvad slovaki paremäärmuslaste vihatud rahvusrühmade nimekirja ka ungarlased ning neile ei sobi teps mitte Jobbiku plaan võtta tagasi kõik kunagi Austria-Ungari impeeriumis Budapestile allunud alad, mille seas on ka praegune Slovakkia.



Lääne-Euroopa paremäärmuslaste jaoks mustlased eriline probleem pole. Nemad keskenduvad hilisematele immigrantidele, mistap nende vihkamisnimekirja kuuluvad ka idaeurooplased.



Kui uskuda EUobserveri internetilehte, on mitmed lääne paremäärmuslased välistanud koostöö Suur-Rumeenia Parteiga. «Me oleme nendega varem koostööd teinud,» tunnistas Belgia eraldusmeelseid flaame ühendava Vlaams Belangi esindaja Philip Claeys. «Me tunneme neid ja meil pole sellest ajast eriti häid mälestusi.»



Kriminaalidest eurosaadikud


See, kas rohkem kui kaheksa protsendi rumeenlaste hääled kogunud partei esindajad Brüsselisse üldse jõuavad, on praegu küsitav. Nimelt ei luba Bukaresti kohus üht Suur-Rumeenia saadikut George Becalit seoses käimasoleva uurimisega kodumaalt ära.



Miljonärist Becalit süüdistatakse selles, et ta andis oma ihukaitsjatele käsu võtta kinni ja ähvardada mehi, kes püüdsid varastada tema autot.



Samuti saadikumandaadi saanud Suur-Rumeenia Partei juht Corneliu Vadim Tudor teatas seepeale, et jätab solidaarsusest ka ise europarlamenti minemata. «Gigi Becali pole tavaline mees, vaid europarlamendi saadik. Ma ei saada kedagi teist ega lähe ka ise, nagu tõeline seltsimees,» leidis Tudor.



2007. aastal moodustas 23 paremäärmuslast europarlamendis Identiteedi, Traditsiooni ja Suveräänsuse rühma. See püsis koos vaid paar kuud. Laiali mindi pärast seda, kui Benito Mussolini lapselaps Alessandra Mussolini tegi mõned remargid Itaalias tegutsevate rumeenia kriminaalide kohta, mispeale tema Rumeenia aatekaaslased solvunult lahkusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles