Rahanappus teeb Riias lõpu auvahtkonnale Vabadussamba juures

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia vabadussammas
Riia vabadussammas Foto: Caro / Scanpix

Läti kaitsevägi peab kokkuhoiu kaalutlustel lõpetama auvahtkonna pidamise Riias Vabadussamba juures.

Kaitseväe eelarve kärpemaht pole veel täpselt teada, kuid olukorra analüüsist järeldub, et tänavuse kärpe tagajärjed on kaitseväele pikaajalised ja negatiivsed, tõdes kaitseväe juhataja Juri Maklakovs täna.

«Olen sunnitud pärast lisaeelarve vastuvõtmist saatma kaitseministrile kirja, milles toon välja kaitseväe seaduses määratletud ülesanded, mida me täita ei saa,» lubas Maklakovs.

Tema sõnul on ohus Läti kohustused NATO ja Euroopa Liidu ees.

Range säästurežiimi tingimusis on Läti kaitsevägi sunnitud sõjaväelasi erru saatma. Ennekõike koondatakse sõdurid, kes pole saanud ligipääsu salastatud teabele. Samuti lõpetatakse lepingud umbes 300-400 kaitseliitlasega, kes valvavad sõjaväeobjekte. Edaspidi hakkavad neid valvama kutselised sõjaväelased.

Ent armee kavatseb Maklakovski sõnul vabaneda ka talle mitteloomuomastest funktsioonidest nagu näiteks vahtkonnad Vabadussamba ja presidendilossi juures.

«Selle asemel, et seista mälestusmärgi või presidendilossi juures, tuleb neil ilmselt hakata valvama peastaapi või kaitseministeeriumi,» arvas Maklakovs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles