Natsi-teemaline kohvik avab uksed tulevikus haakristideta

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vastuoluline natsi-teemaline kohvik Indoneesias sulges reedel uksed, ent jätkab tulevikus laiema Teise maailmasõja temaatikaga – haakristideta, ent endiselt Adolf Hitleri piltidega.

Soldatikohvik, kaunistatud natsisümboolikaga, sulges reedel vabatahtlikult oma uksed, tuues põhjuseks tapmisähvardused omanik Henry Mulyanale, edastas AFP.

Kohvik, mis oli Bandungi linnas olnud avatud 2011. aastast, sai hiljuti Lääne meedias kajastust ning koos sellega ka tulva viha. Mulyana advokaat sõnas, et kriitka järel kohtuti ka linna turismiametnikega ning leiti, et omaniku tegevus seadusega vastuolus polnud.

Kohvik jääb aga määramata ajaks suletuks. Omanik Mulyana lubab tulevikus laiahaardelisemat sisekujunduslahendust, soovides Adolf Hitleri kõrvale ka Winston Churchilli ning Indoneesia kangelaste pilte.

Laiema välismeedia kajastuse eelsel ajal oli tegu kohaliku meedia poolt kiidetud kohvikuga, mis kohalikes ka vastumeelsust ei tekitanud. Pärast märkimist inglisekeelses Jakarta Globe’is järgnes aga tugev kriitika.

Muuhulgas väljendas oma viha ja jälestust natsikurjategijaid jahtiv Simon Wiesenthali keskus, kutsudes Mulyanat kitsarinnaliseks vihkajaks. Mulyana seisukoht on aga, et tegu on kõigest dekoratsioonidega, millel puudub soov holokaustiohvreid solvata.

Indoneesia 240 miljonist elanikust on ligi 90% moslemid, moodustades maailma suurima islamikogukonna. Juudikogukond on seevastu olnud väike; ajaloolaste sõnul on kohalike kehvad ajalooteadmised sellise arusaamatuse põhjuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles