Teadlased: Arktika jää sulamine võib tuua 60-triljonise arve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulav jääpank Gröönimaa idaranniku lähedal.
Sulav jääpank Gröönimaa idaranniku lähedal. Foto: AP / Scanpix


Cambridge'i ja Rotterdami ülikooli ühisuuringus öeldakse, et Arktika merejää sulamine võib mere põhja igikeltsast vallandada tohutus koguses metaangaasi, mis võib maksma minna kuni 60 triljonit dollarit, kirjutab ajakiri Nature.


Suures koguses metaangaasi vallandumine mõjutab vältimatult kogu maailma majandust, ütleb Cambrige'i professor Peter Wadham.

Tema sõnul vaidlevad teadlased praegu selle üle, kui palju võib jääkatte kadumine mõjutada Arktika ökosüsteeme.

Seni ei ole eriti mõeldud sellele, mis juhtub siis, kui merepõhi hakkab jää sulamisel soojenema. Seni on seal temperatuur püsinud null kraadi juures, mis on hoidnud metaangaasi paigal. Kuid nüüd on hakanud olukord muutuma, ütles Wadham.

Mudeluuring on näidanud, et atmosfääri võib aastail 2015-2025 sattuda 50 gigatonni metaani. See toob kaasa kliimamuutuste kuludena 60 triljonit dollarit. Võrdluseks olgu öeldud, et 2012. aastal oli maailmamajanduse käive 70 triljonit dollarit. Kulud kasvavad seetõttu, et maailma temperatuur tõuseb arvatust kiiremini ning suurendab maailma ilmastiku ebastabiilsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles