Teadlased suutsid valguse minutiks peatada

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaa ülikooli teadlased suutsid valguse, mis vaakumis 300 000 kilomeetrit sekundis liigub, peatada üheks minutiks, mis on siiani rekord.

«Üks minut on meeletult, meeletult pikk aeg,» ütles St. Andrewsi ülikooli professor Thomas Krauss ajakirjale New Scientist. «See on tõesti suur saavutus.»  

Darmstadti ülikooli professor George Heinze ja tema kolleegid suunasid laseri läbipaistmatule kristallile, millega tekitati aatomite kahe erineva kvantoleku superpositsioon. Sellega muudeti kristall läbipaistvaks. Seejärel suunati teine valgusallikas läbipaistvasse kristalli. Laser lülitati välja, kristall muutus läbipaistmatuks ning valgus jäi selle sisse.

Teadlastel õnnestus seejärel kristallis «lõksus» olevale valgusele andmeid talletada ja neid sealt kätte saada. «Me näitasime, et valguskiirele on võimalik keerulist informatsiooni panna,» sõnas Heinze.

1999. aastal suudeti valguskiirust esimest korda aeglustada 17 meetrini sekundis ning kaks aastat hiljem õnnestus teadlastel valgus murdosa sekundiks peatada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles