Leedu: Serbia ühinemiskõnelused ELiga on tähtsad kogu Lääne-Balkanile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linas Linkevicius
Linas Linkevicius Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Euroopa Liidu otsus alustada ühinemiskõnelusi Serbiaga on tähtis kogu Lääne-Balkani regioonile, ütles Leedu välisminister Linas Linkevičius täna Belgradis.

Linkevičius tervitas ka Serbia edusamme ELi liikmeks saamise eeltingimuste täitmisel, eriti suhete normaliseerimisel Kosovoga.

«See otsus on tähtis mitte ainult Serbiale, vaid kogu Lääne-Balkani regioonile. Serbia on teinud edusamme, täites ELi liikmesuse poliitilisi kriteeriume, eriti suhete normaliseerimisel Kosovoga. Selles mõttes on EL täitnud ka kohustused [nõustunud ühinemiskõnelusi alustama],» tsiteeris Leedu välisministeerium Linkevičiuse sõnu.

«Leedu loodab, et see julgustab Serbiat jätkama veelgi suhete parandamist Kosovoga ning kannustab reformide elluviimisele sellistes prioriteetsetes valdkondades nagu õigusriik, võitlus korruptsiooniga, rahvusvähemuste kaitse ja integratsioon, investeeringute kaitse. Nüüd on kõige tähtsam asi jätkata edusamme,» ütles Leedu välisminister.

Euroopa Liit otsustas juuni lõpus toimunud tippkohtumisel alustada Serbiaga hiljemalt 2014. aasta jaanuaris ühinemiskõnelusi.

Leedu oli varem üks Serbia karmimaid kritiseerijaid ELis, kuid juunis ratifitseeris Leedu parlament stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonileppe Serbia ja ELi vahel, mis oli tähtis ühinemiskõneluste alustamiseks Belgradiga.

Vilnius kritiseeris Leedu ettevõtjate kohtlemist Serbias, kus Leedu firmade Arvi, Alita ja Sanitex varad riigistati. Leedu firmad pöördusid hiljem rahvusvahelisse arbitraažikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles