EESC juht: viisavabadust Venemaaga raskendavad ajaloolised põhjused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viisavabaduse sõlmimist Euroopa Liidu ja Venemaa vahel raskendab ajalooline lepitusprotsess Balti riikide ja Poola ning Venemaa vahel, ütles usutluses uudisteagentuurile Interfax Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee (EESC) president Henri Malosse.

«Nagu võite isegi kujutleda, ilmutavad mõned Euroopa Liidu liikmed, kellega olen rääkinud, selles küsimuses hea tahte puudust. Osa vastutusest lasub ka Venemaa valitsusel,» ütles Malosse.

Malosse´i sõnul toimus leppimine Saksamaa ja Prantsusmaa vahel 50 aastat tagasi ning avaldas kahe riigi suhetele ülimalt positiivset mõju.

«Lepitusprotsess ei maksa midagi ning Venemaal pole põhjust Leedut, Eestit ja Lätit karta. Pingutage leppimise nimel. Tunnistage Nõukogude Liidu vigu, kuna neid peetakse tänase Venemaa vigadeks,» lisas Malosse usutluses Interfaxile, avaldades veendumust, et see muudaks olukorda. «Viisaküsimus on eeskätt poliitiline küsimus. Tehnilised probleemid on teisejärgulised.»

Malosse´i sõnul on Baltimaade ja Poola Vene-vastaste meeleolude taga «lahendamata minevikuprobleemid». «Kui te nii-öelda minevikulehekülgi ei puhasta, kuni te ei jõua oma naabritega igas vaidlusküsimuses kokkuleppele, siis arusaamatused ja vastastikune meelehärm paraku jätkuvad,» lisas EESC juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles