Vene justiitsministeerium põhjendas Snowdeni välja andmata jätmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luureandmete lekitaja Edward Snowden
USA luureandmete lekitaja Edward Snowden Foto: SCANPIX

Venemaa ei saa USA-le selle luuresaladused lekitanud Edward Snowdenit välja anda, sest rahvusvahelises õiguses puudub mõiste «sunniviisiline tagasisaatmine», teatas Vene justiitsministeerium laupäeval.

«Vene seadusandluses ja praktikas rakendatakse terminit «tagasisaatmine» isikute puhul, kes naasevad vabatahtlikult oma koduriiki,» öeldi ministeeriumist vastuseks Interfaxi arupärimisele.

Terminit ei kasutada rahvusvahelises õiguses isikute sunniviisiliselt kodumaale tagasisaatmise kontekstis, lisas ministeerium.

Ühendriikide suursaadik Venemaal Michael McFaul ütles varem, et Washington ei taotle Snowdeni väljaandmist, vaid tema tagasisaatmist kodumaale. «USA ei taotle härra Snowdeni väljaandmist, vaid üksnes tema tagasisaatmist. Me oleme aastate jooksul palju Vene kodanikke tagasi kodumaale saatnud,» lausus saadik kolmapäeval suhtlusvõrgustikus Twitter.

Vene presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles reedel, et Moskva ei anna Snowdenit Washingtonile välja.

Üle kuu aja Moskva Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis viibinud Snowden esitas Venemaale varjupaigataotluse 16. juulil.

Ta lekitas ajakirjandusele informatsiooni USA riikliku julgeolekuameti NSA salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles