Video: Mehhiko kõrbest leiti 72 miljoni aasta vanune dinosauruse saba

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hadrosauruse saba.
Hadrosauruse saba. Foto: Reuters / Scanpix

Paleontoloogid leidsid Mehhiko põhjaosa kõrbest 72 miljoni aasta vanuse dinosauruse saba fossiili.

Coahuila osariigist leitud viiemeetrine saba on erakordselt hästi säilinud ning Mehhiko Riikliku Antropoloogia ja Ajaloo instituudi direktori Francisco Aguilari sõnul on tegu üldse esimese taolise leiuga Mehhikos, edastas Reuters.

Saba leidnud uurimisrühma sõnul on tegu hadrosaurusega, kes oli kahel jalal kõndiv taimetoitlane.
Saba moodustas tõenäoliselt poole sauruse kogupikkusest.

50 omavahel endiselt ühendatud sabalüli leiti pärast 20 päeva kestnud kaevetöid, mille käigus eemaldati kiht-kihi haaval neid katnud settekivimeid.

Saba läheduses oli ka teisi luufossiile, sealhulgas üks dinosauruse puusaluu.

Dinosauruste sabasid leitakse Riikliku Antropoloogia ja Ajaloo instituud andmetel harva. Värske avastus võib viia uute teadmisteni sellest, kuidas elasid ja milliseid haiguseid põdesid hadrosaurused. Näiteks on juba tuvastatud, et dinosaurustel esines kasvajaid ja artriiti.

Aguilari sõnul on Mehhikos väga rikas paleontoloogiaajalugu – riigi erinevatest osadest on leitud mitmeid dinosaurusefossiile ning seda suuresti tänu sellele, et 65 miljonit aastat tagasi oli Mehhiko põhjapoolne keskosa suuremalt jaolt rannikuala. Selle tõttu on Mehhiko territooriumil nii meres kui maismaal elanud sauruste fossiile.

Dinosauruse fosiili asukoht tuvastati kohalikelt elanikelt saadud info alusel juba möödunud aasta juunis, ent kaevetööd algasid alles sel kuul. Saba viiakse laborisse, kus see puhastatakse, et jätkata uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles