Miljonäri tütre rööv lükkas Soomes käima politseioperatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röövis kahtlustatav Juha Turunen.
Röövis kahtlustatav Juha Turunen. Foto: Helsingin Sanomat

Laupäeval sai Soome avalikkus teada, et kahenädalase kaotsisoleku järel leidis politsei ühe Soome rikkama perekonna järeltulija Minna Nurmineni Turu linna lähedalt Vahdost öösel keset metsa elusa ja tervena.





Soome ajaloo mastaapseima politseioperatsiooni käima lükanud õnnelikult lõppenud inimröövijuhtum on pärit justkui seiklusromaanist või detektiivfilmist.



Kaubandusteaduste magister ja miljonäri tütar 26-aastane Minna Nurminen kadus


27. mail oma kodust Helsingi prestiižikas Töölö linnaosas. Alguses ei seostatud tema kadumisega midagi kuritegelikku. Nelja päeva möödudes teatas perekond siiski Minna kadumisest politseile ning sai hiljem ka lunarahanõude, mis oli vahemikus 8–10 miljonit eurot (125-156 miljonit krooni).



Minna Nurminen kuulub ühte Soome rikkamasse perekonda – Herlinite suguvõssa.



Herlinite suguvõsa on tuntud ennekõike Kone liftide tegijana, kuid haldab veel mitmeid rasketööstusettevõtteid, üks tähtsamaid ettevõtmisi on Cargotec Oy.



Minna metseenist ema Hanna Nurminen kuulub Herlinite suguvõsa neljandasse põlvkonda ning tema varandust  hinnatakse 40 miljoni euro kanti (umbes 625 miljonit krooni).


Eile, pärast Nurmineni kättesaamist teatas politsei, et kinni on võetud ka röövis kahtlustatu – 44-aastane Juha Turunen.



Turunen on ärijurist ja 2008. aasta kohalike valimiste kandidaat sotsiaaldemokraatliku partei ridades.



Politsei ei ole suutnud avastada otseseid varasemaid kokkupuuteid  röövija ja ohvri vahel, kuid mõningate andmete järgi on nad kohtunud Turu rootsikeelses ülikoolis Åbo Akademi.



Pärast röövimist hoidis kahtlustatav Nurmineni ilmselt kaks nädalat vangis Turu kesklinnas asuvas korteris. Metsa, kust naine lõpuks leiti, viis ta Nurmineni alles pärast lunaraha saamist. Täpsemat infot sele kohta, kuidas naine metsast kätte saadi, eile õhtul veel avalikkusele ei jagatud. Ka Nurmineni perekond palus meedialt rahu ning kinnitas vaid, et röövimine leidis tõepoolest aset.



Enne laupäevaöist lõpplahendust jõudsid röövist avalikkusse vaid üksikud seigad ja nagu praeguseks selgunud, needki võltsitud.



Näiteks teatati eelmisel laupäeval ulatuslikest lennupiirangutest Lõuna-Soome õhuruumis, mida põhjendati sõjaväeõppustega. Tegelikult oli see Soome politsei operatsioon, mille käigus nii maalt, veest kui ka õhust arvatavat kahtlusalust jälgiti.



Nüüdseks on paljastunud poolvaleks ka uudis Turu parkimisplatsilt «juhuslikult» leitud rahast, mida «arvatavasti» seostatakse kuriteoga.



Tegelikult jättis paanikas põgenev röövel paberkoti sissesõiduteele.


Valeandmete andmist põhjendas Soome politseijuht Mikko Paatero vajadusega hoida röövitu elus. Teada on, et röövija tingimatu nõue oli politsei asjasse mittepühendamine, vastasel korral oleks ohver tapetud.



Kahe nädala jooksul pärast Nurmineni kadumisest teadasaamist viis Soome politsei läbi oma ajaloo ühe suurema operatsiooni, milles osalesid ka toll, piirivalve ja armee. Naist otsiti ka välismaalt – abi paluti Põhjamaade politseijõududelt ning Rootsi spetsialistidelt.



Soome politseil puuduvad juhised sellistes olukordades toimimiseks ja see oli näha ajutises kohmakuses, mistõttu avalikkuse ette jõudis siiski enam üksikasju kui vaja.


Paatero pidas operatsiooni siiski edukaks – ohver jäi ju


ellu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles