Guardian: NSA jälgib interneti kasutamist reaalajas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spiegel: EL on NSA luuresihtmärkide seas prioriteetsel kohal.
Spiegel: EL on NSA luuresihtmärkide seas prioriteetsel kohal. Foto: SCANPIX

Briti päevalehe Guardian andmetel kasutab USA Riiklik Julgeolekuagentuur (NSA) XKeyscore-nimelise programmi abil jälginud veelgi ulatuslikumalt internetikasutajate tegevust.

Jälgimissüsteemi abil saab väidetavalt jälgida eraisikute internetikasutust, sealhulgas e-kirju, otsinguid ja kasutusajalugu. Ühe Guardiani käsutusse sattunud dokumendi teatel on võimalik jälida «peaaegu kõike, mida tavaline internetikasutaja internetis teeb».

Guardiani poolt avaldatud 2008. aastast pärinevates NSA materjalides seisab, et nimetatud programm võimaldab jälgida e-kirjade saatmist ja saamist reaalajas ning selle kasutamiseks ei pea olema luba USA kohtuorganitelt ega NSA juhtkonnalt.

Briti väljaandel olev informatsioon pärineb Venemaal olevalt USA endiselt luureanalüütikult Edward Snowdenilt.

XKeyscore´i paljastamine kinnitas uuesti juba selle aasta juunis Snowdeni poolt intervjuus esitatud väiteid.

«Saan oma töölaua tagant jälgida ükskõik keda, on siis tegemist sõbra, raamatupidaja, osariigi kohtuniku või isegi presidendiga, sest pääsen juurde nende isikute töö ja eraeluga seotud e-kirjadele,» sõnas Snowden intervjuus.

USA võimud on seni taolisi Snowdeni väiteid eitanud. «Ta valetab. Tal on võimatu teha seda, mida ta enda väitel suutis teha,» kommenteeris toona Snowdeni sõnavõttu USA vabariiklasest esindajatekoja luurekomitee esimees Mike Rodgers.

Küberluure asjatundjate sõnul ei ole see paljastus üllatav, sest NSA kasutuses on kõik tänapäevased tehnika tippseadmed ja programmid, et jälgida miljonite inimeste interneti- ja telefonisuhtlust pidevalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles