USA senaatorid taunivad asüüli andmist Snowdenile

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Edward Snowdeni ajutisest Vene dokumendist.
Pilt Edward Snowdeni ajutisest Vene dokumendist. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide senaatorid väidavad, et Venemaa otsus anda endisele luureametnikule Edward Snowdenile ajutist varjupaika kahjustab tõenäoliselt kahe suurriigi suhteid.

«Minu arvates kahjustab see ilmselt suhteid, minu hinnangul on kahtlemata tegemist meie maa reeturiga ja ilmselt enamus sellest, mida ta teab, on nüüd teada ka Venemaale…See on neile kui kullakaevandus,» rääkis vabariiklasest senaator Tom Coburn uudistekanalile MSNBC.

Senati väliskomisjoni esimees Robert Menendez ütles, et Vene ametnike samm rikkus Vene ja USA suhteid ning kutsus Venemaad üles Snowdenit kodumaale kohtu ette saatma.

«Edward Snowden on põgenik, kelle koht on USA kohtusaalis. Vaba mehena varjupaiga saamist pole ta ära teeninud,» rääkis demokraat Menendez. «Hoolimata sellest, et Venemaa andis asüüli üheks aastaks, on see tegu hoobiks Vene-USA suhetele.»

Menendezi sõnul võib Snowden teha palju paha USA rahvusliku julgeoleku huvidele ja tema lekitatav teave võib aidata terroriste ning kõiki neid üle kogu maailma, kes tahavad teha väga palju halba Ameerika Ühendriikidele.

Snowden, kes viibis alates 23. juunist Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis, pääses täna vabadusse, kuna Vene migratsiooniamet väljastas talle ajutise tõendi. Snowdeni USA passi olid Ühendriikide ametnikud juba ammu tühistanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles