Hirm viinaralli ees pidurdab Soome alkoholiaktsiisi tõusu

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome otsustas tõsta aktsiisi plaanitust vähem.
Soome otsustas tõsta aktsiisi plaanitust vähem. Foto: Peeter Langovits

Soome valitsuserakondade soovi tõsta alkoholiaktsiisi pidurdab hirm välisreisidelt toodavate napsude sisseveo suurenemise ees.

Parteide arvates on alkoholiaktsiis hea võimalus muuta riigi rahakotti paksemaks, kuid alkohoolsete jookide suurenev sissevedu Eestist ja Venemaalt võib viia tervisprobleemide lisandumiseni Soomes, vahendas iltasanomat.fi.

Valitsus otsustas juba märtsis, et makse tõstetakse taas uuest aastast. Kevadiste arvestuste järgi peaks järjekordne aktsiisitõus tooma riigile 125 miljonit eurot.

STT küsis valitsuserakondade fraktsioonijuhtidelt nende arvamust. Kõik olid mures sisseveo pärast, kuigi mõned neist olid täiendava maksutõusu poolt ja mõned vastu.

«Viinaralli on saavutanud niisuguse ulatuse, et alkohoolsete jookide maksustamisega ollakse jõutud piiri peale,» nentis Koonderakonna fraktsioonijuht Petteri Orpo.

Lahjade alkohoolsete jookide aktsiis kerkib uuest aastast 15 ja muudel 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles