FBI lubas informaatoritel toime panna 5600 kuritegu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs andis FBI oma informaatoritele 2011. aastal vähemalt 5658 korral loa kuritegusid toime panna, seisab täna ajalehes USA Today avaldatud dokumendis.

Agendid andsid keskmiselt iga päev loa 15 kuriteo toimepanemiseks, mille hulka kuulus ebaseaduslike narkootikumide ost ja müük, valitsuse ametnikele altkäemaksu andmine ning röövide planeerimine.

«See tundub palju, kuid seda tuleb kontekstis vaadata,» sõnas endine FBI kriminaaluurija Shawn Henry.

FBI ametnikud on öelnud, et informaatoritele seaduserikkumise lubamine on paratamatu osa kuritegelike organisatsioonide uurimises.

Raportis pole detailselt märgitud, millistele kuritegudele on FBI loa andnud ega ka kui tõsised need olid. Samuti pole teada, milliseid kuritegusid saatsid informaatorid korda valitsuse nõusolekuta.

FBI pressiesindaja Denise Ballew ei soovinud raportit puudutavatele küsimustele vastata, kuid ütles, et tingimused, mil informaatoritel seadust rikkuda lubatakse, on tiheda kontrolli all.

Justiitsministeerium on määranud ranged piirid, milliseid ebaseaduslikke tegusid informaatorid korda võivad saata. Agendid ei tohi lubada informaatoritel vägivaldseid kuritegusid toime panna ning kõige tõsisemate seadusrikkumiste jaoks on vaja kõigepealt prokuröri luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles