Uuring: Vene võimud ei suuda ajakirjanikke kaitsta

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2006. aastal tapetud Venemaa ajakirjaniku Anna Politkovskaja mälestamine.
2006. aastal tapetud Venemaa ajakirjaniku Anna Politkovskaja mälestamine. Foto: AP / Scanpix.

Vene võimud ei suuda leida ajakirjanike tapjaid, väidab täna avaldatud uuring, mis käsitleb 124 alates 1993. aastal riigis tapetud või õnnetustes hukkunud ajakirjaniku surma asjaolusid.

Raporti kohaselt on selle aja jooksul Venemaal mõrvatud 19 ajakirjanikku, veel 19 surma puhul kahtlustatakse mõrva. Ülejäänud hukkunud ajakirjanikud on saanud surma konfliktides või õnnetustes.

Kuigi võimud on võtnud vastutusele ajakirjanike mõrva täideviijaid, tabatakse haruharva mõrva tellijaid, väidab uuring.

«Ajakirjanike kaitsmiseks tuleb Venemaal senisest hoopis rohkem ära teha,» ütles raporti esitlusel Vene Ajakirjanike Liidu juht Vsevolod Bogdanov.

Uuringu autorite sõnul ajendas neid raportit koostama Anna Politkovskaja tapmine 2006. aastal. Tänavu veebruaris mõistis kohus õigeks kolm Politkovskaja mõrvale kaasaaitamises süüdistatud isikut.

«Viimase viieteistkümne aasta jooksul on Venemaal esitatud haruharva süüdistus neile, kes on ajakirjanike mõrva tellinud ja palgamõrvarid palganud,» märkis raporti koostamist toetanud Brüsselis tegutsev Rahvusvaheline Ajakirjanike Föderatsioon (IFJ).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles