Kümme kõige ohtlikumat ametit maailmas

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kaevurid
Hiina kaevurid Foto: SCANPIX

Šveitsi ajaleht 20 Minuten reastas kümme kõige ohtlikumat ametit maailmas.

10. Bussijuht Guatemalas

Guatemalas tegutsevate jõukude peamine sissetulekuallikas on väljapressimine ning tihti peatatakse ühissõidukeid ja nõutakse nende juhtidelt raha. Käesoleval aastal on tapetud 97 bussi- ja taksojuhti ning mootorratturit. Aastatel 2006 kuni 2012 hukkus jõukude rünnakute läbi üle tuhande sõidukijuhi.

9. Piloot Venemaal

Venemaal on viimase paari aasta jooksul mitu rasket lennuõnnetust toimunud. Meeldejäävaim nendest on ilmselt 2011. aasta septembris aset leidnud õnnetus, milles hukkus hokimeeskond. See õnnetus nõudis kokku 43 inimelu. Sama aasta juunis aset leidnud lennuõnnetuses sai surma 47 inimest.

8. Kaevur Hiinas

Mõned Hiina umbes 12 000 söekaevandusest on ohtlikuimad maailmas. Veel kümme aastat tagasi hukkus keskmiselt 7000 kaevandustöölist aastas, kuid Hiina tööturvalisusameti sõnul sai möödunud aastal 1300 kaevurit surma. Neid andmeid on aga kahtluse alla seatud ning mõningatel hinnangutel võib tegelik arv suurem olla.

7. Julgeolekutöötaja Iraagis

ÜRO andmetel oli möödunud kuu Iraagis viimase viie aasta ohvriterohkeim. Juulis hukkus 1057 iraaklast, nendest 129 olid julgeolekutöötajad. 204 hukkunud tsiviilisikut olid politsei andmetel teenistusvabal ajal tapetud julgeolekutöötajad.

6. Ajakirjanik Süürias

Möödunud aastal hukkus 29 riigis 141 ajakirjanikku. Kõige ohtlikum riik oli Süüria, kus sai surma 37 ajakirjanikku, nendest 13 töötasid välismeedia heaks.

5. Demineerija

2003. aastal hukkusid Austrias Salzburgis kaks demineerijat, kes üritasid Teisest maailmasõjast pärit lõhkekeha kahjutuks teha.

4. Süvamere kalur

USA tööbüroo statistika kohaselt sureb erinevate õnnetuste tagajärjel 200 kalurit 100 000st. Paljud nendest kukuvad üle parda ja upuvad.

3. Metsalangetaja

Statistika kohaselt hukkub langevate puude ja muude õnnetuste tagajärjel 61 metsalangetajat 100 000st.

2. Veoautojuht Aafrikas

Möödunud aastal oktoobris Lõuna-Aafrika Vabariigis streikinud veoautojuhid süütasid töötavate rekkajuhtide sõidukeid põlema. Lisaks korraldab Nigeri Delta Vabastamise Liikumine rünnakuid veoautodele.

1. Politseinik Mehhikos

Mehhikos võitlevad vähemakstud politseinikud narkokartellide vastu. Möödunud kuu lõpus aset leidnud tulevahetuses hukkus kaks politseinikku ning 15 sai vigastada. Eelmise aasta detsembris tapeti vägivallalaines 15 korrakaitsjat. Alates 2007. aastast on Mehhiko narkosõda nõudnud üle 70 000 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles