Al-Qaeda kirjavahetus oli osa luureandmeist julgeolekuohu kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõkked Briti saatkonna juures Sanaas (Jeemen) 5. augustil. Nii britid kui prantslased sulgesid USA soovitusel oma Jeemeni saatkonnad.
Tõkked Briti saatkonna juures Sanaas (Jeemen) 5. augustil. Nii britid kui prantslased sulgesid USA soovitusel oma Jeemeni saatkonnad. Foto: SCANPIX

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhi Ayman Al-Zawahiri ja selle Jeemeni haru liidri kirjavahetus oli üks komponent luureandmetes, mis ajendasid sulgema USA välisesindusi ja andma välja üleilmset reisihoiatust, teatasid eile Ühendriikide allikad.

New York Times kirjutas, et Zawahiri oli möödunud nädalal andnud Araabia poolsaare Al-Qaeda liidrile Nasser al-Wuhayshi e-kirjas korralduse panna pühapäeval toime rünnak.

CNN omakorda teatas, et Zawahiri olevat Wuhayshil käskinud «teha midagi», mis olevat nii Washingtoni kui Jeemeni ametiisikud viinud järeldusele, et rünnak on lähedal.

Anonüümsust palunud allika teatel olid aga pea kahe tosina USA esinduse sulgemise taga palju ulatuslikumad luureandmed.

Informatsiooni konkreetse sihtmärgi kohta USA ametiisikute sõnul neil ei ole, kuid oht eksisteerib endiselt, seda eriti Araabia poolsaarel.

ABC News teatas esmaspäeval Ühendriikide kõrgele ametnikule viidates, et võimud otsivad «palavikuliselt» autopomme, mida Al-Qaeda võiks kasutada USA Jeemeni-suursaatkonna ja võimalik, et ka teiste saatkondade ründamiseks.

Araabia poolsaare Al-Qaedat nähakse Washingtonis pühasõdalaste võrgustiku kõige aktiivsema haruna.

Paljud USA liitlased nagu Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Norra on samuti teatanud mõne oma missiooni sulgemisest Lähis-Ida piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles