Ungari mustlasetapjad saadeti eluks ajaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe süüdimõistetu kohtust minema toimetamine.
Ühe süüdimõistetu kohtust minema toimetamine. Foto: SCANPIX

Neli ungarlast, kes aastatel 2008-2009 julmalt mustlasi tapsid, mõisteti täna kohtus süüdi. Neist kolm – Árpád Kiss, István Kiss ja Zsolt Pető – saadeti trellide taha eluks ajaks ning neile kallaletungide ajal sohvriks olnud István Csontos 13 aastaks.


2008. juulis alanud ja aasta aega väldanud rünnakuteseeria käigus tappis nelik Kirde-Ungaris kuus mustlast, veel viis sai nende kallaletungides rängalt viga. Süüdimõistetud kasutasid granaate, püsse ja Molotovi kokteile.

Jõugu kuritegudest võikaimana tuuakse välja 28-aastase Róbert Csorba ja tema viieaastase, samuti Róberti nime kandnud, poja tapmist. Isa ja poeg tapeti koduuksel, kuhu nad olid põgenenud pärast seda, kui jõuk maja põlema pistis. Ühel teisel korral lasid nad aga maha oma kodus voodis maganud naise.

Oma viimase rünnaku pani jõuk toime 2009. aasta 2. augustil. Eile, kui kaks ja pool aastat kestnud protsessi tulemusena langetatud otsuseid teatavaks tegema asuti, turvasid politseinikud tihedalt nii kohtumaja sisemust kui ümbrust. Otsuseid kohapeale kuulama oli kogunenud sadu inimesi, kellest mõned kandsid ka ohvrite piltidega T-särke.

Nagu prokurör tõdes, olid kõik neli suured Debreceni jalgpalliklubi fännid ning neil oli nii sidemeid neonatsidega kui ka varasemaid konflikte mustlastega. Mõtteni hakata selliseid roimasid korraldama jõudis seltskond kõrtsis üksteisele oma lugusid jutustades.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles