Iraani rahutused muutusid veriseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel Iraanis puhkenud rahutused nõudsid esimesed inimohvrid, kui presidendivalimiste tulemuste tühistamist nõudnud meeleavaldusel tapeti seitse inimest.




Riigiraadio ametliku teate kohaselt hukkusid agressiivselt meelestatud demonstrandid esmaspäevase massimeeleavalduse järel, kui nad üritasid rünnata Teherani kesklinnas asuvat sõjaväeposti kavatsusega see relvadest tühjaks röövida.



Arreteerimised jätkuvad


Kuigi Iraani mõjuvõimas põhiseaduse järelevalvenõukogu kinnitas, et on valmis reedestel presidendivalimistel antud hääled üle lugema, pole kümneid tuhandeid inimesi tänavatele toovate protestide lõppu veel näha.



Riigis jätkuvad vahistamised ning eile arreteeriti ka Nobeli rahupreemia pälvinud Shirin Ebadi inimõigusbüroo advokaat.



«Me oleme kõigest inimõigusliikumine ja me ei toeta ühtegi poliitilist gruppi,» kinnitas büroo esindaja AFP-le. Sama organisatsioon on varem püüdnud paljastada 1999. aastal Teherani üliõpilasrahutuste ajal võimude toime pandud õigusrikkumisi.



Reutersi teatel pitsitavad Iraani võimud ka meeleavaldusi kajastavaid välisajakirjanikke, kelle akrediteeringud eile tühistati. «Ühelgi ajakirjanikul pole luba linnast uudiseid teha, pildistada ega filmida,» hoiatas kultuuriministeerium välismeediat.



Obama raske valiku ees


Teist korda Iraani presidendiks valitud Mahmoud Ahmadinejad osales vaatamata pinevale olukorrale kodumaal eile Venemaa linnas Jekaterinburgis toimunud Shanghai koostööorganisatsiooni tippkohtumisel. Kuigi president ei maininud oma sõnavõtus kordagi viimase kümnendi tõsisemaid rahutusi, kuulutas ta impeeriumide ajastu lõppu.



Sügavat muret Iraanis toimuva pärast avaldas ka Ühendriikide president Barack Obama, kelle sõnul ei tohi rahva häält riigis maha suruda. Vaatlejate hinnangul seavad riigis puhkenud rahutused Obama raske valiku ette, sest riigipea on suhete parandamise nimel lubanud keerata suhetes Iraaniga uue lehekülje, kuid rõhutanud, et vastastikusel austusel põhinevat vahekorda ei saa edasi viia ähvardustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles