Hispaania piirab Gibraltarit

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiriületusjärjekord Hispaania ja Gibraltari vahel.
Piiriületusjärjekord Hispaania ja Gibraltari vahel. Foto: SCANPIX

Hispaania ja Suurbritannia enam kui 300 aastat kestnud vaidlus Gibraltari kalju üle on viimastel nädalatel kogunud uusi tuure. Hispaania ähvardab Suurbritannia meretagust ala selle lähedale rajatud tehisrifi tõttu mitmete sanktsioonidega. Muuhulgas on karmistatud piirikontrolli tõttu raskendatud liikumine Hispaania ja Gibraltari vahel ning kuningriik ähvardab kehtestada piiril 50-eurose liikumistasu.

Kolmapäeval pidasid Hispaania peaminister Mariano Rajoy ja tema Briti ametivend David Cameron kümneminutilise telefonivestluse, mida viimane kirjeldas konstruktiivsena. Cameroni kinnitusel pakkus Rajoy välja võimaluse piirikontrolle vähendada, ent ei teinud siiski ühtegi konkreetset ettepanekut, et kaotada seisakuid, mida Briti suursaadik Hispaanias nimetas ebaproportsionaalseks.

Pärast vestlust Cameroniga tegi Rajoy aga avalduse, kus väljendas muuhulgas soovi leida probleemidele kiire lahendus, ent sõnas ka, et piirikontrollid jätkuvad ning pole seotud rifi paigaldamisega.  Sealjuures kinnitas ta, et Gibraltari ühepoolne otsus paigaldada Algerciase lahte betoonplokkidest tehisriff on vastuvõetamatu.

Betoonist tehisriff

Gibraltar otsustas juulis ilma eelneva hoiatuseta paigutada merre 70 betoonplokki. Selle eesmärk on kohalike võimude sõnul luua kunstlik riff ning aidata niimoodi kaasa veealuse ökosüsteemi õitsengule ja kalade arvukuse tõusule.

Hispaania võimud leiavad, et  Gibraltar paigaldas betoonplokid merre ilma selleks vajalike lubadeta ja tegi seda vetes, mis ei kuulu neile. Tehisrifi ehitusel ei arvestatud Hispaania sõnul keskkonnaseadustega ning kahjustati kuningriigi kalatööstust, sest plokid on suureks ohuks kalavõrkudele.

BBC kinnitusel tähendab see, et Hispaania peab kõnealusel alal oma võrkudega äärmiselt ettevaatlik olema ega saa seal traale kasutada, mistõttu jääb sealne merepõhja elustik kahjustamata.

Varsti pärast plokkide paigaldamist hakkas Hispaania Gibraltari piiri varasemast palju karmimalt kontrollima ja selle tagajärjel venisid ootejärjekorrad tundidepikkuseks. Kõige rohkem oli sellega probleeme nädalavahetusel 27.–28. juulini. Suurbritannia valitsus kutsus selle peale välja Hispaania saadiku Londonis ja välisminister William Hague helistas isiklikult Hispaania välisministrile Jose Manuel Garcia-Margallole ning palus tal sekkuda.

Garcia-Margallo andis möödunud pühapäeval aga Hispaania ajalehele ABC intervjuu, kus sõnas, et piiriületuskorda on plaanis karmistada, ja rääkis ka võimalikust 50-eurosest piiriületustasust, mida kasutatakse rifi tõttu kahju kannatavate kalurite aitamiseks. Lisaks kinnitas ta, et Hispaania võib sulgeda oma õhuruumi Gibraltarile lendavatele lennukitele ja riigi maksuametnikud võivad algatada uurimise 6000 Gibraltari elaniku Hispaanias asuvate varade suhtes. Välisminister tutvustas ka võimalikku seadusemuudatust, mis sunniks Hispaanias tegutsevad Gibraltari võrguhasartmängude firmad kasutama Hispaania servereid ning alluma Madridi maksusüsteemile. Garcia-Margallo sõnul paigaldas Gibraltar betoonplokid merre Hispaania kalapaatide takistamiseks.

Gibraltari peaminister Fa­bian Picardo kinnitas esmaspäeval, et tal pole mingit kavatsust riffi eemaldada. Küll aga rääkis ta, et Hispaania kaluritel võiks taas tekkida võimalus kalastada Gibraltari territoriaalvetes, ent tingimusel, et seda tehakse jätkusuutlikult. Briti välisministri Hague’i sõnul näitas see Gibraltari siirast valimisolekut kalastusvaidluste lahendamiseks.

Konflikt kaluritega

Gibraltar teatas möödunud aastal, et Hispaania kalurid ei saa ülepüügi tõttu enam lube nende territoriaalvetes kalastamiseks, ent kalurite liit La Línea kinnitas, et nad jätkavad oma tegevust keeldudest hoolimata.  

Ajalehe The Telegraph kinnitusel on see liit koos Gibraltaril töötavate hispaanlaste ametiühinguga mõistnud hukka Hispaania valitsuse survemeetodid ning nõuab piiriprobleemide lahendamist, nimetades pikki järjekordi ebainimlikuks. Samas nõutakse ka betoonplokkide eemaldamist merepõhjast, et kalurid saaksid takistamatult kammkarpe püüda.

Suurbritannia parlamendiliige Sir Menzies Campell kommenteeris situatsiooni kui Hispaania võimalust juhtida tähelepanu kõrvale riigi sisepoliitilistelt probleemidelt.

Sajandeid kestnud territoriaalvaidluste kese on viimastel aastatel nihkunud kalastusõigustele. Nii Hispaania kui Ühendkuningriik on kinnitanud, et Gibraltari territoriaalveed kuuluvad nende jurisdiktsiooni alla, ning mõlemad käsitlevad teise poole tegevust sissetungina.

Hispaanias 2011. aastal ametisse astunud paremtsentristlik valitsus on võtnud Gibraltari suhtes karmima hoiaku ja rõhutab jõuliselt, et nad ei tunnusta Gibraltari õigusi rannikuvete üle.

Gibraltaris elab 30 000 Briti kodanikku, lisaks käib territooriumil iga päev tööl kuni 10 000 Hispaania kodanikku. Piiriületustasu tabaks valusalt neid kõiki.

Gibraltari  valitsuse andmetel ületab piiri iga päev 10  000 autot ja 30  000 inimest. Ametnike väitel on Hispaania poliitiliste pingete teravnedes alati kasutanud piiriületust territooriumi karistamiseks.

1969. aastal sulges Hispaania Gibraltari piiri ning see avati täielikult alles 1985. aastal.

Hispaania jäi Gibraltarist ilma Hispaania pärilussõja ajal 1704. aastal. 1713. aastal sõlmitud Utrechti rahuleping Prantsusmaa ja Suurbritannia vahel nägi ette, et Gibraltar jääb Inglismaale. Hispaania kinnitusel on see leping ebaseaduslik, sest sõlmiti hispaanlaste selja taga. Hispaania on korduvalt taotlenud läbirääkimisi poolsaare tagasisaamiseks, kuid Suurbritannia sõnutsi ei tule ilma Gibraltari elanike toetuseta mingeid kõnelusi.

Elanikud on korduvalt hääletanud Briti võimu alla jäämise poolt.


Kommentaar

David Cameron

Suurbritannia peaminister

Kõnelused Hispaania peaministriga olid konstruktiivsed ning Rajoy kinnitas, et tegeleb aeganõudva piirikontrolli vähendamisega. Viivitused Gibraltari piiril on vastuvõetamatud ning Suurbritannia teeb kõik, et oma alamaid kaitsta. Rajoy nõustus, et kalapüügitüli Hispaania ja Gibraltari vahel tuleb lahendada, ning ma tegin talle selgeks, et selle eskaleerumine piiritüliks pole vastuvõetav.

Fabian Picardo

Gibraltari peaminister

Hispaania peab mõistma, et Gibraltari küsimus tuleb lahendada diplomaatiliselt ja poliitiliselt, mitte süütuid inimesi piirijärjekordades seisma sundides. Hispaania tekitab järjekorrad alati, kui on tarvis Gibraltarit survestada. Ma ei mõista, miks näeb Hispaania peaminister meie paigaldatud betoonplokke ohuna.

Mariano Rajoy

Hispaania peaminister

Gibraltari ühepoolne otsus merre betoonplokid paigutada on vastuvõetamatu. Gibraltari võimude loodud olukord ohustab keskkonda ja kalastustegevust ning sellele tuleb kiiremas korras lahendus leida. Piirikontroll on vajalik salakaubaveoga võitlemiseks ning selle vähendamine ei ole kavas. Hispaania tegutseb piiril seaduste ulatuses ega tegele mingite rikkumistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles