Prantslased ei pääse lennukatastroofi ohvrite lahkamisele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukatastroofi ohvrid viiakse identifitseerimiseks Brasiiliasse.
Lennukatastroofi ohvrid viiakse identifitseerimiseks Brasiiliasse. Foto: Reuters / Scanpix

Viimase kaheksa aasta suurima lennukatastroofi põhjusi uuriva Prantsuse büroo uurijate sõnul ei luba Brasiilia võimud nende patoloogi ohvrite lahkamise juurde.


Lennuõnnetuse asjaolude uurimise eest vastutava Prantsuse agentuuri BEA juhi Paul-Louis Arslaniani sõnul pole Brasiiliasse saadetud Prantsuse patoloog saanud sealsetelt võimudelt luba surnukehade lahkamise juures viibida. Tema kinnitusel puudub Prantsusmaal ka ligipääs lahkamistulemustele, vahendas Reuters.

«Ma pole [olukorra üle] õnnelik. Ma loodan lõpuks saada selgituse. Pragusel hetkel on tegemist tõsiasjaga ja ei millegi muuga. Ärge palun püüdke Prantsusmaa ja Brasiilia vahel tekitada probleeme,» hoiatas Arslaniani ajakirjanikke ennatlike järelduste eest.

Maailma uudisteagentuurid on viidanud asjaolule, et 1. juunil Rio de Janeirost Pariisi teel olnud, kuid Atlandi ookeani kohal alla kukkunud Air France'i reisilennukil Airbus A330-200 viibis enamvähem võrdselt prantslasi ja brasiillasi, mistõttu püüavad mõlemad riigid näidata, et nad teevad kõik, et hukkunud leida ja õnnetuse põhjused välja selgitada.

Tema sõnul on uurijad jõudnud lennukatastroofi õnnetuste põhjustele lähemale, kuid ta soovitas avalikkusel vältida spekulatsioone ning jääda kuni lõplike uurimistulemuste selgumiseni väga kannatlikuks ja teadaolevate faktide raamesse.

«Me oleme oma eesmärgile pisut lähenenud, kuid ärge küsige minult, kui palju on lootust,» ütles Arslaniani, kelle sõnul on uurimistingimused umbes 19 ruutkilomeetri suurusel territooriumil, kus otsinguoperatsiooni läbi viiakse, väga keerulised.

Saatusliku lennureisi 228 pardalviibinust on tänaseks leitud 50 ohvrit. Brasiilia ja Prantsuse mereväe laevad otsivad jätkuvalt surnukehasid ja lennuki musti kaste, milleta on õnnetuse põhjuste välja selgitamine pea võimatu ülesanne.

Ka Arslaniani rõhutas lennuki pardasalvestiste ehk mustade kastide leidmise olulisust. «Eesmärk on mõista, mis juhtus, ja selleks me vajame vahendeid ning need vahendid peavad olema faktid. Pardasalvestid on faktide salvestajad. Kui need oleks meie käsutuses, oleks meil ka rohkem fakte,» täpsustas Arslaniani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles