Iirlased saavad uuesti Lissaboni leppe üle hääletada

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Iirimaa lipp.
Euroopa Liidu ja Iirimaa lipp. Foto: SCANPIX

Mullu rahvahääletusel ootamatult Lissaboni leppe läbi kukutanud iirlastele, kes vähemalt küsitluste andmeil on nüüdseks suuremalt osalt dokumendi toetajate poolele üle kolinud, antakse uus võimalus selle üle hääletada oktoobris.



Kindlustamaks saareriigi jah-sõna, lubas üleeile ja eile Brüsselis kogunenud Euroopa Liidu ülemkogu tagada, et Iirimaa saab talle muret valmistavates küsimustes otsustada oma äranägemist mööda ega pea valima ühenduse keskmist teed.



Peamiselt tähendab see, et iirlastele kinnitatakse eraldi dokumendis nende õigust säilitada oma maksusüsteem ja sõjaline neutraalsus. Samuti seda, et selle katoliikliku saareriigi elanikkond ei pea muretsema, et keegi Brüsselist sunniks neid võtma vastu samasuguseid üliliberaalseid abordiseadusi nagu mõnel teisel Euroopa Liidu liikmesmaal.



«Mul on eriti hea meel selle üle, et oleme kokku leppinud Iirimaa garantiide osas,» kinnitas eile Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso. «See annab mulle kindluse, et saame Iiri referendumilt jah-hääle.»



Iirlaste tagatised pannakse Lissaboni lepingu lisaprotokolli. Et see dokument puudutab vaid Iirimaad ja iirlasi, siis teised liikmesriigid Lissaboni lepingut uuesti ratifitseerima ei pea.



Sama ülemkogu, kus Eestit esindas peaminister Andrus Ansip, andis üksmeelse heakskiidu ka Barroso jätkamisele Euroopa Komisjoni juhina ehk siis tema esitamisele selle koha kandidaadiks. «José Manuel Barroso on komisjoni presidendina väga hästi hakkama saanud ja seetõttu toetab Eesti kindlalt tema kandidatuuri,» vahendas Ansipit valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles