Gröönimaa astus sammu iseseisvuse poole

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuue kuu eest toimus rahvahääletus, kus Gröönimaa inimesed said avaldada toetust saarele suurema autonoomia andmisele.
Kuue kuu eest toimus rahvahääletus, kus Gröönimaa inimesed said avaldada toetust saarele suurema autonoomia andmisele. Foto: AP / Scanpix

Pärast 300 aastast Taani võimu all elamist liikus Gröönimaa tänasel rahvuspäeval omavalitsuse ajastusse, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Saarerahva autonoomia kasvas tänu kuue kuu tagusele referendumile, kus 75 protsenti hääletanuist kiitis heaks kohalikule võimutasemele suuremate õiguste andmise. Muuhulgas kasvab ka Gröönimaa kontroll oma rohkete maavarade – gaasi, nafta, kulla ja teemantite – üle.

Gröönimaa rahvuspäeva üritusel osalevad lisaks kohalikele liidritele ka Taani kuninganna Margrethe ja peaminister Lars Loekke Rasmussen.

Piiratud suveräänsuse sai 57 000 elanikuga Gröönimaa Taanilt juba 1979. aastal.

USA teadlaste hinnangul on eriti naftarikas Gröönimaa põhjaserv. Ja ülemaailmne kliima soojenemine võib lihtsustada sealsete varude kaevandamist. See omakorda võib tähendada kindlat sissetulekuallikat tulevasele iseseisvale riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles