Tšehhi alamkoja spiiker hoiatas võimu koondumise eest presidendi kätte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Milos Zeman (vasakul) ja tehnokraatliku valitsuse peaminister Jiri Rusnok
Tšehhi president Milos Zeman (vasakul) ja tehnokraatliku valitsuse peaminister Jiri Rusnok Foto: SCANPIX

Tšehhi parlamendi esindajatekoja spiiker Miroslava Němcová hoiatas täna, et alamkoja laialisaatmise korral koondub president Miloš Zemani kätte «absoluutne võim», edastas uudisteagentuur ČTK.

Endisesse võimuerakonda Demokraatlik Partei (ODS) kuuluva Němcová sõnul ei suuda esindajatekoda laialisaatmise järel Zemani liitlastest koosnevat tehnokraatide valitsust enam kontrollida.

«Konstitutsioonikohus mehitatakse vastavalt Zemani soovidele,» ütles spiiker Tšehhi televisioonile. «Võim koondub presidendi kätte. Ütleksin, et peaaegu absoluutne võim,» märkis ta.

Kolmapäeval kaotas peaminister Jiří Rusnoki vähem kui kuu aega võimul olnud tehnokraatide valitsus usaldushääletuse.

Rusnok esitab teisipäeval Zemanile lahkumisavalduse, kuid jääb ilmselt ametisse erakorraliste valimisteni. Esindajatekoda peaks ennast laiali saatma nädal hiljem. Põhiseaduse kohaselt tuleb alamkoja laialisaatmise järel 60 päeva jooksul korraldada valimised.

Tšehhi eelmine parempoolne valitsus astus tagasi juunis, kui peaminister Petr Nečase büroo direktorile Jana Nagyovále ja veel seitsmele kõrgele ametnikule, teiste seas sõjaväeluure juhtidele ja endistele seadusandjatele esitati süüdistus altkäemaksuvõtmises ja võimu kuritarvitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles