Süüria rahuläbirääkimisi segab diplomaatide tihe graafik

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjategevuse tagajärjed Süürias.
Sõjategevuse tagajärjed Süürias. Foto: SCANPIX

Venemaa teatas, et soovib Süüria rahuläbirääkimisi võimalikult kiiresti läbi viia, ent kahtles, kas see enne oktoobrit võimalik on.

Vene asevälisminister Gennadi Gatilov kinnitas, et septembris oleks rahuläbirääkimisi raske pidada, kuivõrd ÜROs tuleb kokku Peaassamblee, kirjutas Reuters.

«Me tahame, et läbirääkimised toimuksid võimalikult kiiresti, ent me peame realistlikult hindama teisi asjaolusid, mis seda mõjutada võivad,» sõnas ta Interfaxile.

Nii USA kui Venemaa, kellest viimane Süüria valitsusvägedele relvi tarnib, on üritanud osapooli ühe laua taha saada, ent siiani ühtne plaan puudub. Süüria mässulised ei suuda tänaseni kokku leppida, kes neid esindama tuleb.

ÜRO ja Araabia Liiga poolne lepitaja Lakhdar Brahimi, kes suhtles suurriikidega Genfis, välistas rahuläbirääkimiste toimumise augustis.

President Bashar al-Assadi viimase aja edusammud sõjatandril on aga kahtluse alla seadnud, kas mingeid rahuläbirääkimisi üldse tuleb.

Venemaa kinnitas endiselt, et sooviks läbirääkimistesse kaasata ka Iraani. USA on sellise ettepaneku vastu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles