Snowden: lekitasin saladusi kartmatutele ajakirjanikele

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA luureandmete lekitaja Edward Snowden
USA luureandmete lekitaja Edward Snowden Foto: SCANPIX

USA luureprogrammide lekitaja Edward Snowden ütles täna avaldatud intervjuus, et edastas ulatuslike jälgimissüsteemide üksikasju ainult ajakirjanikele, kes on võtavad kartmatult sõna vastuolulistel teemadel.

New York Timesi intervjuust selgub, et Snowden valis välja dokumentalisti Laura Poitrase ja Guardiani ajakirjaniku Glenn Greenwaldi, sest nemad ei ole lasknud Ühendriikide valitsusel end heidutada.

«Pärast 9/11 loobusid paljud tähtsaimad Ameerika väljaanded võimu kontrollija rollist - ajakirjaniku kohustusest valitsuse liialdustele vastu astuda - hirmust kõrgendatud rahvusluse perioodil ebapatriootlikuna näida ja selle eest karistada saada,» ütles Snowden krüpteeritud vestluses ajakirjanik Peter Maassile.


«Laura ja Glenn on ühed neist vähestest, kes rääkisid kartmatult vastuolulistest teemadest ka sel perioodil, kuigi seisid silmitsi hävitava isikliku kriitikaga, mille tulemusel sai just Laurast nende samade hiljuti paljastatud programmide märklaud.»

Poitras näitas tema sõnul üles vaprust ning silmapaistvaid kogemuste varal omandatud oskusi, mille abil tulla toime ajakirjaniku jaoks äärmiselt ohtliku ülesannetega – kajastada maailma kõige mõjuvõimsama valitsuse salajasi pahategusid – mis tegi temast ka ilmselge märklaua.

Snowden, kes sai pärast viienädalast lennujaama transiitalas viibimist lõpuks Venemaalt varjupaika, viibib advokaatide sõnul praegu turvalises paigas, mille asukohta ei avaldata.

Kahe mainitud ajakirjanikuga kohtus Snowden Hong Kongis enne Moskvasse sõitmist ning andis neile videointervjuu. «Mulle tundub, et neid häiris, et oli noorem kui nad eeldasid ning mind häiris, et nad saabusid liiga vara.»

Snowdeni sõnul oli Poitras esialgu umbusaldavam kui tema ise ajakirjanike suhtes.

NSA saladuste paljastaja rääkis ka sellest, kuidas teda üllatas, Te Greenwald ei nõustunud tema palvega krüpteerida kogu suhtlus.

«Mind üllatas avastus, et uudistekanalites on inimesed, kes ei mõista, et iga internetis edastatud krüpteerimata sõnum jõuab iga luureteenistuseni maailmas. Selle aasta paljastuste valguses peaks olema selge, et krüpteerimata suhtlus ajakirjanike ja nende allikate vahel on andestamatu jooletus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles