Egiptuse valitsus likvideerib meeleavaldajate laagreid

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Morsi pildiga plakati taustal paistab suits, mis tõuseb Rabba el Adwia väljakult, kus toimuvad vihased kokkupõrked valitsusvägede ja kukutatud presidendi toetajate vahel.
Mohamed Morsi pildiga plakati taustal paistab suits, mis tõuseb Rabba el Adwia väljakult, kus toimuvad vihased kokkupõrked valitsusvägede ja kukutatud presidendi toetajate vahel. Foto: SCANPIX

Egiptuse valitsusväed asusid relvajõudude ja buldooserite abil meeleavaldajate laagreid likvideerima ning peatasid protestide leviku tõkestamiseks kõik Kairost väljuvad rongid.


Täna on uudisteagentuuri AFP andetel politsei ja kukutatud presidendi Mohammed Morsi toetajate vahelistes kokkupõrgetes hukkunud juba 15 inimest. Politsei püüdis laiali ajada kaht suurt protestijate laagrit.

Kõik Kairosse sisenevad ja sealt väljuvad rongiliinid peatati, et takistada Mohamed Morsi toetajatel laagrite laialiajamise järel mujal kogunemist. «Rongiliiklus linna sisse ja linnast välja on kõikides suundades edasiste korraldusteni peatatud,» kinnitas raudtee esindaja, kes väitis, et see on vajalik turvalisuse tagamiseks ning inimeste mobiliseerumise takistamiseks.

AFP korrespondent, kes luges üle laibad Rabaa al-Adawiya laagri juurde loodud surnukuuris, kinnitas, et paljud neist hukkusid tõenäoliselt kuulihaavade tõttu.

Kasutati tulirelvi ja pisargaasi, laagriplatse lükati kokku buldooseritega.

Egiptuse siseministeer teatas, et julgeolekujõud saavutasid väiksema laagri üle Al-Nahda väljakul täieliku kontrolli ning suurem osa telkidest on eemaldatud.

Üks julgeolekutöötaja kinnitas AFP-le, et kohalike elanike abil vahistati kümneid Morsi toetajaid.

Varem teatas siseministeerium, et julgeolekujõud võtavad protestijate laagrite vastu kasutusele vajalikud meetmed. Lubati ka turvalisi väljapääsukoridore kõigile meeleavaldajatele, kes pole tagaotsitavateks kuulutatud.

Morsile lojaalse Moslemi Vennaskonna sõnul hukkus kokkupõrgetes vähemalt 100 inimest ning üle 2000 sai vigastada.

«100+ surnud ja 2000+ vigastatud,» edastas Twitteris Vennaskonna esindaja Gehad al-Haddad. Esitatud arvudele polnud võimalik veel sõltumatut kinnitust leida.

Eile tapeti Morsi toetajate ja vastaste vahelises kähmluses üks inimene ja vähemalt 11 sai vigastada.

Märul puhkes õhtul uuesti Giza linnajaos, mõlemalt vaenupoolelt tulistati ka haavleid.

Morsi toetuseks korraldatud meeleavaldus alustas Nahdi väljakult ja liikus mööda Gizas asuvat Faisali tänavat, kus vastased protestijad kividega üle külvasid ja vastasseis kähmluseks paisus.

Egiptuse politsei lasi varem päeval Morsi poolehoidjate ja Kairo elanike vahel tekkinud kähmluste mahasurumiseks käiku pisargaasi. Konflikt sai alguse sellest, et mitukümmend Morsi Moslemivennaskonnaga seotud islamiõpetalast sisenes annetusministeeriumi, kuid politsei käskis neil lahkuda, rääkis julgeolekuametnik.

Siis puhkes kaklus kohalike elanikega ja politsei pidi pisargaasiga sekkuma.

Teised Morsi poolehoidjad tulid õpetlastele appi ja asusid poodide vaateaknaid lõhkuma. See ajas elanikud veel rohkem vihale ja nad haarasid kivide järele. Üldine kähmlus levis mitmesse piirkonna tänavasse.

Morsi toetajad avaldasid eile meelt mitme Kairo ministeeriumihoone ees.

Morsi toetajad eesotsas tema Moslemivennaskonnaga on avaldanud meelt alates presidendi kukutamisest sõjalise riigipöördega 3. juulil ja koondunud kahte suurde laagrisse Kairos, kus on tuhandeid inimesi.

«On selge, et me jälgime kujunevat olukorda äärmise tähelepanuga,» ütles USA välisministeeriumi eestkõneleja Marie Harf.

Morsi kukutamise järgse kuue nädala jooksul on tema toetajate ja valitsusvägede kokkupõrgetes hukkunud üle 250 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles