ÜRO inimõiguste volinik kutsub Hamasi hukkamisi peatama

Indrek Lepik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO inimõiguste volinik Navi Pillay.
ÜRO inimõiguste volinik Navi Pillay. Foto: SCANPIX

ÜRO inimõiguste volinik Navi Pillay kutsus tänases avalduses Hamasi peatama hukkamisi, mida Gaza sektorit valitsev rühmitus Ramadaani-järgselt läbi tahab viia.

«Ma olen sügavalt mures hukkamiste pärast, mida Gaza sektoris järgnevate nädalate jooksul läbi võidakse viia, ning kutsun de facto võime surmanuhtlust mitte rakendama,» vahendas AFP Pillay avaldust.

Pillay sõnul on Gaza sektoris toimuva õigusemõistmise olukord sügavalt problemaatiline. Voliniku sõnul on probleeme vangide halva kohtlemise ning piinamisega.

Amnesty Internationali sõnul on surma mõistetute hulgas 27-aastane mees, kes tunnistas piinamise all üles 18-aastaselt sooritatud mõrva, milles suri kuueaastane poiss. Teist 23-aastast meest süüdistatakse aga «kollaboratsioonis Iisraeliga».

Vaatlusgrupi sõnul nõuavad rahvusvahelised inimõigused, et surmanuhtlusega karistatavad kohtuotsused oleks läbi viidud õiglase kohtu poolt. «See pole aga Gaza sektori praegust seisu arvestades ei seaduslikult ega praktiliselt võimalik,» sõnas grupi esindaja.

Palestiina seaduste kohaselt on kollaboratsioon Iisraeliga, mõrvamine ning narkootikumide smugeldamine surmanuhtluse väärilised rikkumised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles