Leedu kritiseerib Valgevene tuumajaama arutelusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevenelased eelmisel aastal tuumajaama vastu protesteerimas
Valgevenelased eelmisel aastal tuumajaama vastu protesteerimas Foto: ITAR-TASS

Leedu välisministeeriumi sõnul ei saa Valgevene tänast Astravetsi (Ostravetsi) tuumajaama projekti tutvustamist rahvusvaheliste standardite kohaselt avalikuks aruteluks pidada.

Välisministeeriumi majandusjulgeolekupoliitika osakonna juhataja Gitana Grigaitytė ütles ajakirjanikele, et Valgevene ei ole veel vastanud Vilniuse esitatud olulistele küsimustele seoses tuumajaama rajamisega Kaliningradi, ehkki ÜRO Espoo konventsiooni kohaselt tuleb vastused esitada enne avaliku arutelu algust.

Grigaitytė lisas, et Vilniuse jaoks on vastuvõetamatu ürituse toimumine Valgevene territooriumil, mis muudab võimatuks Leedu avalikkuse osavõtu.

Tema sõnul ei ole Minsk ära põhjendanud ka Astravetsi tuumajaama kavandatavat asukohta kõigest 50 kilomeetri kaugusel Leedu pealinnast Vilniusest.

Leedu ootab siiani vastust selle kohta, miks Valgevene ei ole läbi viinud seismoloogilisi vaatlusi piirkonnas, kus veel 19. sajandi alguses registreeriti ulatuslikke maavärinaid. Samuti soovitakse selgitusi reaktori kavandatava jahutussüsteemi kohta, milles kasutatakse 10 kilomeetri kaugusel orus paikneva Nerise jõe vett ning mille töös võib seetõttu kergesti häireid tekkida.

Nädala alguses avaldas Valgevene saatkond Vilniuses Leedu meediaväljaannetes avalikkusele mõeldud kutse tuumajaama keskkonnamõjude arutelule. Reklaami kohaselt on Leedu kodanikele organiseeritud tasuta transport üritusele ning kutsutud on ka Leedu ajakirjanikud.

Minsk on vaidluste käigus korduvalt kinnitanud, et toimib vastavalt Espoo konventsioonile ning Vilnius rikub Valgevene ettepanekuid eirates kahe riigi heanaaberlikke suhteid.

Vene ettevõttelt Rosatom tellitud tuumajaam peaks avatama 2020. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles