Armeenia: Alijevi võit annaks lootust Mägi-Karabahhi konfliktis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev, Vene president Dmitri Medvedev ja Armeenia riigipea Serž Sargsjan.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev, Vene president Dmitri Medvedev ja Armeenia riigipea Serž Sargsjan. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Mägi-Karabahhi konflikti lahendamiseks annaks enim lootust Aserbaidžaani praeguse presidendi Ilham Alijevi tagasivalimine, ütles Armeenia president Serž Sargsjan oma laupäevases avalduses.

«Kindlasti eelistame oma naabrina demokraatlikku Aserbaidžaani, ning eriti just läbirääkimispartnerina,» kirjutas Sargsjan.

«Ma ei ütleks, et läbirääkimisprotsess on hetkel aktiivne, kuid sellest hoolimata oleme ära käinud küllaltki pika tee ning kui Alijev suudab kõneluste järel üles näidata head tahet ja saada üle oma Armeenia-kartuse maaniast, siis usun, et see oleks meie jaoks kõike vastuvõetavam ja eelistatuim variant,» lisas president.

Armeenlastest separatistid haarasid 1990. aastate algul peetud sõjas Jerevani toel Karabahhi üle kontrolli, lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest.

Vaherahuni jõuti 1994. aastal, kuid lõplikku relvarahu pole läbirääkimistest hoolimata tänini sõlmitud.

Aserbaidžaani presidendivalimised toimuvad oktoobris ning peafavoriidiks on valitsev president Ilham Alijev, kes võttis riigipea koha üle oma isa surma järel 2003. aastal.

Lähenevate valimiste eel on inimõiguslased süüdistanud Alijevit opositsiooni kõrvaletõrjumises ja dissidentide mahasurumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles