Põgenike vool Süüriast Iraaki on suurenenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria mässulised
Süüria mässulised Foto: SCANPIX

Süüriast on viimastel päevadel pagenud kodusõja eest Iraaki tuhandeid kurde.

ÜRO sõnul on alates neljapäevast ületanud piiri 15 000 põgenikku ja nende arv arvatavasti suureneb. Enamik pagulasi on naised, lapsed või vanurid.

Iraak on võrreldes teiste Süüria naaberriikidega võtnud seni vastu suhteliselt vähe põgenikke. ÜRO püüab kiiruga abi piirkonda toimetada.

Osa pagulastest on viidud Iraagi Kurdistani keskusest Arbilist läände jäävasse ehitusjärgus Quru Gusiki laagrisse, osa suunatakse edasi Sulaimaniyah' provintsi.

Süüria valitsusväed taganesid eelmisel aastal pea kõikjalt kurdi aladelt riigi põhja- ja kirdeosas. Kurdi omakaitseväelased on sageli sattunud konflikti keskvalitsusega võitlevate Al-Qaeda pühasõdalastega, kes peavad piirkonda oluliseks ühenduseks oma Iraagi kaasvõitlejatega.

Iraagi Kurdistani president Massud Barzani hoiatas augusti alguses, et võib sekkuda naaberriigi Süüria konflikti rahvuskaaslaste kaitseks.

Aastakümneid Damaskuse keskvõimu tegevuse tõttu kõrvale tõrjutud kurdi võitlejad on püüdnud kindlustada, et ei Süüria valitsusväed ega ülestõusnud saavutaks kontrolli kurdidega asustatud alade üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles