Schäuble: Kreeka vajab kolmandat abipaketti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Schäuble.
Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble sõnul vajab Kreeka veel üht abipaketti, kui euroala kriisiriigi teine laenuprogramm tuleval aastal läbi saab.

«Kreeka osas tuleb veel üks programm,» vahendasid Frankfurter Allgemeine Zeitung ja teised väljaanded Schäuble sõnu Hamburgi lähedal toimunud valimiskampaaniaüritusel.

Ministri kohaselt on «seda avalikkusele alati öeldud». Varem on Schäuble öelnud, et abipaketti võib vaja minna.

Schäuble eitas samas võimalust, et Kreeka võlakoormat vähendatakse, kuivõrd see ei andnud eelmisel korral positiivseid tulemusi.

Kreeka on kuuendat aastat majanduslanguses. Et saada Euroopa Liidult ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) kokku 240 miljardit eurot abilaenu, on Ateena pidanud vastutasuks koondama töökohti, kärpima palku ja pensione ning erastama riigivara.

Euroopa Komisjon, IMF ja Euroopa Keskpank vaatavad septembris Kreeka reformiponnistused üle, et otsustada, kas Ateena on praegusest abiprogrammist järjekordse laenumakse ära teeninud.

Schäuble sõnul vajab Kreeka aga lisaraha, et takistada võlaintressidel liiga suureks paisumast.

Saksa kantsleri Angela Merkeli paremtsentristlik koalitsioon on püüdnud vältida enne 22. septembri valimisi eurokriisi ja Kreeka teemat tõstatamast, kartes sellega valijaid eemale peletada.

Päevaleht Ruhr Zeitung osundas teisipäeval Merkelit: «Oleme alati öelnud, et peame vaatama Kreeka olukorra üle 2014. aasta lõpus või 2015. aasta alguses. On mõistlik sellist ajakava järgida.»

Saksamaa keskpanga hinnangul saab aga Kreeka järgmise laenumakse selle aasta lõpus või hiljemalt 2014. aasta alguses, kirjutas ajakiri Spiegel augusti alguses Bundesbanki sisedokumendile tuginedes.

Ajakirja andmetel kavatseb pank määratleda Kreeka rahvusvahelise laenuprogrammi riske «erakordselt kõrgetena» ja anda Kreeka valitsuse senisele tegevusele «napilt rahuldava» hinde.

Kolmapäeval sõidab Kreekasse Euroopa Keskpanga sakslasest juhatuse liige Jörg Asmussen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles