Šoti liider: šotlased hääletavad kõige kiuste iseseisvuse poolt

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti esimene minister ja iseseisvusmeelse Šoti Rahvuspartei (SNP) juht Alex Salmond
Šoti esimene minister ja iseseisvusmeelse Šoti Rahvuspartei (SNP) juht Alex Salmond Foto: SCANPIX

Šotimaa rahvas hääletab kõikide raskuste kiuste järgmisel aastal siiski Ühendkuningriigist lahku löömise poolt, kinnitas uudisteagentuurile AFP Šotima esimene minister ning Šoti rahvuspartei (SNP) liider Alex Salmond.


Salmond esines täna kõnega, milles lubas rakendada iseseisval Šotimaal oluliselt Euroopa-meelsemat poliitikat kui torisev Suurbritannia seda teeb. Kõne eel tõrjus esimene minister USA statistiku Nate Silveri ennustust, mille kohaselt tal praktiliselt puuduvad võidulootused, edastas uudisteagentuur AFP.

Šotimaa piiriküla Hawicki kudumisvabrikus AFP-le antud eksklusiivintervjuus lausus Salmond, et Nate Silveri teadmised Šoti poliitikast pole ilmselt nii heal tasemel kui nad on USA teemadel. «Kuna me oleme siin kuulsas kudumisvabrikus, siis peaksime tõenäoliselt paluma tal oma kudumistöö juurde jääda,» naljatles minister.

Praegu, 13 kuud enne ajaloolist referendumit kavatseb iseseisvuse poolt hääletada vaid kolmandik Šotimaa 5,5 miljonilisest elanikkonnast.

Salmond on sellegipoolest veendunud, et aega valijate veenmiseks on veel piisavalt ning tal õnnestub selgitada Suurbritanniast lahkulöömise majanduslikke ning poliitilisi eeliseid.

«Meie võidame need vaidlused,» kinnitas Salmond.

Ta leidis ka, et NATO ning Euroopa Liit tervitavad iseseisvat Šotimaad tõenäoliselt avasüli, kuigi kriitikud on selle osas äärmiselt skeptilised.

Tuumarelvade vastane Salmon tegeleb ka tulise debatiga brittide Tridenti tuumaallveelaevade baasi tuleviku osas. Esimene minister ei näe sellele kohta iseseisval Šotimaal. Salmond eitas ka teateid, nagu oleks NATO kinnitanud Šotimaale, et viimane ei ole vaidluste jätkumise korral liitu oodatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles