Leedu: Venemaa sammud Ukraina vastu on ärevusttekitavad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu välisminister Linas Linkevičius
Leedu välisminister Linas Linkevičius Foto: SCANPIX

Leedu välisminister Linas Linkevičius väljendas täna tõsist muret Venemaa otsuse üle kehtestada  piirangud Ukrainast saabuvatele kaupadele, kuna Kiiev soovib Moskva vastuseisust hoolimata Euroopa Liiduga assotsiatsioonilepet allkirjastada.

Linkevičius ütles Brüsselisse ELi välisministrite kohtumisele saabudes, et euroliit peab kaitsma oma partnerit Ukrainat.

«See on väga ärevusttekitav, sest igal riigil on õigus valida oma tee. Kui need meetmed, piirangud piiril kehtestatakse lihtsalt kättemaksuks või vastumeetmena, millega reageeritakse Ukraina võimalikule leppe allkirjastamisele - nagu mõned ametnikud ütlesid, nii et seda ei eitatud - ei ole see tõesti vastuvõetav,» ütles minister Brüsselis ajakirjanikele.

«See ei ole kasulik ei Ukrainale ega ka Venemaale endale, kuid sellegipoolest on see poliitika. Ja meie arvates peame me seisma ühtsena ja kaitsma oma Ukraina partnereid.»

Vene presidendi Vladimir Putini nõunik Sergei Glazjev ütles ajalehele Vesti, et kui Ukraina allkirjastab assotsiatsioonileppe ELiga peab Venemaa, Valgevene ja Kasahstani tolliliit karmistama tolliprotseduure Ukrainaga ja lõpetama temaga vabakaubandussuhted.

Ukraina tööandjate liit teatas täna, et Vene piiril on kinni peetud kõik Ukraina kaubad ja ilma selgitusteta allutatud põhjalikule kontrollile.

Venemaa on Ukraina suurim kaubanduspartner, kuhu läheb ligi veerand ekspordist.

Moskva püüab survestada Ukrainat tolliliiduga ühinema. Kiiev on seni keeldunud, kuna loodab allkirjastada novembris vabakaubandusleppe ja poliitilise assotsiatsioonileppe ELiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles