Leht: Snowden viibis Hongkongis mitu päeva Vene konsulaadis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowdenile Venemaal välja antud isikut tõendava dokumendi pilt
Edward Snowdenile Venemaal välja antud isikut tõendava dokumendi pilt Foto: SCANPIX

USA endine luureanalüütik Edward Snowden viibis juunis Hongkongis enne Moskvasse lendamist mitu päeva Venemaa peakonsulaadis, kirjutas esmaspäeval Vene ajaleht Kommersant.

Viidates oma informeeritud allikatele Snowdeni lähikonnas, teatas väljaanne, et Snowden tähistas 21. juunil seal koguni oma 30. sünnipäeva.

Infoallikas Venemaa riiklikes struktuurides ütles Kommersandile, et ameeriklane veetis Venemaa diplomaatilises esinduses kaks päeva, kusjuures keegi polevat teda kutsunud. Snowden olevat ise pöördunud peakonsulaati, teatanud, et kavatseb ühes Ladina-Ameerika riigis varjupaika paluda, ja näidanud piletit Aerofloti lennule Moskvast Havannasse. Seejuures oli Snowden öelnud, et tema õiguskaitsetegevuse tõttu on tema elu tõsises ohus, ning palus abi, viidates rahvusvahelistele konventsioonidele põgenike õigustest.

Ent jõudnud 23. juunil Moskvasse Šeremetjevo lennujaama, loobus Snowden Havannasse edasi lendamast, kuna sai teada, et Kuuba ei luba USA survel Aerofloti lennukil Havannas maanduda, kui Snowden peaks selle pardal olema.

Snowden lekitas ajakirjandusele infot USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles