Putin ja Cameron arutasid pingeid Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron ja Vene president Vladimir Putin.
Briti peaminister David Cameron ja Vene president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin ja Briti peaminister David Cameron arutasid esmaspäeval telefonitsi väidetavalt keemiarünnakut Süürias, vahendasid mõlema riigi uudisteagentuurid.

Vestlus «keskendus peamiselt olukorrale Süürias meedia teadete taustal, et Damaskuse lähedal võidi kasutada keemiarelva,»teatas Kremli pressiteenistus.

Cameroni ametkonna teatel ütles Putin, et siiani pole mingeid tõendeid selle kohta nagu oleks Süüria režiim mässuliste vastu keemiarelvi kasutanud.

«Neil ei ole tõendeid selle kohta, kas keemiarünnak üldse aset leidis. Veel vähem selle kohta, kes on vastutav,» sõnas Putin.

Vene välisminister Sergei Lavrov rõhutas juba varem päeval, et siiani pole suudetud esitada mingeid tõendeid keemiarelva väidetava kasutamise kohta Süüria valitsuse poolt. Lavrov lisas, et ähvardused sõjalisteks sammudeks Damaskuse vastu on vastuolus rahvusvahelise õiguse ning ka G8 Põhja-Iirimaa tippkohtumise kokkulepetega.

Välisminister rõhutas, et sõjaline sekkumine oleks ränk viga, mis nurjaks igasugused lootused kutsuda konflikti lahendamiseks kokku rahukonverents.

Vene välisminister võrdles praegust õhkkonda sündmustega, mis viisid USA 2003. aasta Iraagi-invasioonile ning 2011. aasta NATO-juhitud õhurünnakuteni Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi vastu.

Prantsusmaa, Suurbritannia, Iisrael ja mõned USA kongressi liikmed on öelnud, et sõjalist sekkumist Süürias ei tohiks välistada, kui sealne režiim peaks olema kasutanud keemiarelva.

Süüria valitsusväed tapsid opositsiooni sõnul eelmisel kolmapäeval keemiarünnakus sadu tsiviilisikuid. President Bashar al-Assadi režiim eitab keemiarünnaku korraldamist.

Süürias viibivad ÜRO relvainspektorid said Damaskuselt loa sündmuspaika sõita pühapäeval, kuid nende autokonvoi sattus esmaspäeval teel väidetavasse sündmuspaika tule alla.

USA hinnangul on vähe kahtlust, et Süüria valitsusväed kasutasid eelmisel nädalal tsiviilisikute vastu keemiarelva. Damaskuse ettepaneku ÜRO inspektorite lubamiseks rünnakupaika tõrjus Washington pühapäeval kui ebapiisava ja hilinenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles